Közgazdasági Nobel-díj

2009. október 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Elinor Ostrom amerikai kutató az első nő, aki közgazdasági Nobel-díjat kapott. Az Indiana állambeli Bloomington egyetem kutatója az amerikai Oliver E. Williamsonnal osztozik az elismerésen.

Elinor Ostrom 1933-ban született Los Angelesben. Doktori fokozatot politikatudományból szerzett 1965-ben. A díjat a gazdasági irányítással, különösképpen a közös erőforrásokkal kapcsolatos elemzéseivel érdemelte ki.

Oliver E. Williamson 1932-ben szü­letett a Wisconsin állambeli Superiorban. Doktori fokozatot közgazdaságtanból szerzett 1963-ban. A kaliforniai Berkeley Egyetem professzora. A díjat szintén a gazdasági irányítással, főként a vállalat határaival foglalkozó tanulmányaival érdemelte ki.

A két tudós rávilágított, hogy a közgazdasági elemzés módszere a legtöbb társadalmi szervezet vizsgálatára is alkalmas lehet. A gazdasági tranzakciók nem csupán a piacokon mennek végbe, hanem cégeken, egyesületeken, társulásokon, háztartásokon és más intézményeken belül is. A gazdaságelmélet részletesen feltárta a piacok értékeit és korlátait, de kevés figyelmet fordított más intézményi formákra. Ostrom és Williamson kutatásai viszont azt mutatják, hogy a közgazdasági elemzés társadalmi szervezetekre is vonatkozhat.

Elinor Ostrom megkérdőjelezte azt a közkeletű vélekedést, amely szerint a köztulajdonban lévő erőforrásokkal szükségképpen rosszul sáfárkodnak, ezért a legjobb ezeket központi irányítás alá vonni vagy magánosítani. Számos vizsgálatával — például közlegelők vagy erdők közösségi használatával kapcsolatos esettanulmányokkal — Ostrom kimutatta, hogy a közös erőforrások hasznosítása nem ritkán jobb eredményt hoz annál, mint ami a bevett elméletekből következne.

Oliver E. Williamson kutatásaival igazolta, hogy a piac és a hierarchikus felépítésű szervezetek — mint például a vállalatok — irányítási szempontból egymás alternatívái, és az érdekkonfliktusok megoldási módozatait tekintve jelentősen különböznek egymástól. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Bajor üzletemberek látogatóban — Ferencz Csaba

Tizennyolc alsó-bajorországi cég képviselője találkozott helyi vállalkozókkal a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban. Az üzletember-találkozót a németországi tartomány kereskedelmi, illetve kézműveskamarája, valamint a háromszéki Asimcov vállalkozói szövetség szervezte.
2009-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Háromszéki sikeres vállalkozások — Ferencz Csaba

Lapunkban immár évek óta külmunkatársként közölt interjúit s a viszonylag rövid életű gazdasági hetilapban, a Pénz & Piacban megjelent írásait gyűjtötte kötetbe Czompó János, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Szakközépiskola tanára.