Válságban is fejlesztenek — Czompó János

2009. október 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Márkakereskedés — a fejlesztésben nincs megállás

A sepsiszentgyörgyi Bogyó Kft. a gazdasági világválság ellenére tovább fejlődik: harmadik márkakereskedésük beindításán dolgoznak. Ez a Dacia és a Fiat után a Ford lesz. 2004-ben nyílt meg a cég Dacia-szalonja és mechanikai műhelye, jelenleg közel száz munkakönyves alkalmazottat foglalkoztatnak. Az öt év alatt elért eredményekről kérdeztük a cég két tulajdonosát, Bogyó Csillát és Istvánt.

— Az elmúlt öt évben szolgáltatásaink lendületesen fejlődtek. Kibővítettük a Dacia-képviseletet bádogosműhellyel, alkatrészlerakattal, megnöveltük a mechanikai műhelyt. Két új szolgáltatást indítottunk: taxiállomást és autókölcsönzést. Megnyitottuk a Fiat, Lancia, Alfa Romeo és SsangYong autó megyei képviseletét.

— 2008 őszén Romániát is elérte a gazdasági világválság. Hogy működik a cég ezekben a nehéz időkben?

— Az elmúlt év novembere óta érezzük hatását, azonban a belpiaci autóeladás zuhanását szerencsésen sikerült exporttal helyettesítenünk. A nyugati országokban óriási a kereslet a Dacia autókra, ennek következében megnőtt a piaci részesedés is. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a belpiaci visszaesést fékezzük, de ezt nagyon sok, tőlünk független külső és belső tényező befolyásolja.

— Milyen fejlesztéseket eszközöltek a cégnél?

— A tavaly sikerült megnyitnunk a Fiat, Lancia, Alfa Romeo és SsangYong márkakereskedést teljes körű szolgáltatással. Ezt a megyei képviseletet azért indítottuk, mert észrevettük, hogy növekszik az érdeklődés a külföldi autómárkák iránt is. Az olasz autók kedveltek a hazai vásárlók körében a különleges dizájn, az előnyös ár és a kitűnő minőség miatt. Itt megtalálható a kisautóktól a nagy autókig, valamint a teherszállítókig minden változat, az alacsony árfekvésűektől az egészen magasakig. Például a Maseratti is, igaz, arra még nem volt igény.

A gazdasági válság ellenére szeptembertől újabb fejlesztéshez kezdtünk. Cégünk egyik fontos elve, hogy nem szabad megállni, tovább kell fejlődni, mert meggyőződésünk, hogy a megtorpanás nem járható út. Érdemes kihasználni a válság előnyeit. Például kedvezőbb áron szerezhetők be bizonyos építőanyagok, így előnyösebb áron lehet építkezni. Jelenleg a Ford megyei kirendeltségét építjük, melyet, reméljük, jövő tavasszal beindítunk. Ezt a márkakereskedést is teljes körű szolgáltatással, vagyis autószalonnal, szakszervizzel és alkatrészlerakattal fogjuk működtetni.

— Mit foglal magában a szervizszolgáltatás?

— Megbízható, pontos munkát, tapasztalt, szakképzett személyzetet igényel. Garanciális és szavatossági idő utáni szervizt biztosítunk, melynek betartása számos előnyt jelent az autótulajdonosoknak. Kétéves műszaki ellenőrzést (ITP) végzünk bármilyen autótípusnál. Nonstop autómentő-szolgálatot biztosítunk, sőt, tudván, hogy ügyfeleink ideje nagyon értékes, elvégezzük az autókár teljes elszámolását a biztosítótársaságokkal. A nálunk javításra várakozó ügyfelek igénybe vehetik taxiszolgáltatásunkat vagy akár az autókölcsönzést is. A mi Dacia-munkaközösségünk már hat év tapasztalattal rendelkezik, az Auto-Livornónál, az új autószalonnál dolgozók is régi, átképzett szakemberek. Az autómérnökök és az autószerelők állandó továbbképzéseken vesznek részt. Ez hozzásegíti őket az autóipari fejlesztések, új autómodellek szakszerű szervizének elsajátításához is. Ma már a modern autók teljesen elektronikus, számítógép-vezérlésűek. Ezeket nem lehet minőségileg út menti szerelőműhelyben javítani. A pótalkatrészek minőségének is összhangban kell lennie a szolgáltatás minőségével, csak így lehet teljes körű szavatosságot biztosítani.

— Tudtommal jelenleg Sepsiszentgyörgyön kb. 250 taxi működik. Hogy lehetett ide beférkőzni és talpon maradni?

— Valóban ennyi taxi működik városunkban. De ezt a szolgáltatásunkat már három éve indítottuk, és mára kialakult ügyfélhálózattal rendelkezünk. Taxisaink igyekeznek a legjobb feltételek között, gyorsan és kényelmesen szállítani. Utasaink bizalmát a minőségi kiszolgálásnak, a megbízhatóságnak, valamint nem utolsósorban a cégünk iránti bizalomnak köszönhetjük.

— Nehéz egy márkakereskedés beindítása?

— A márkaképviselet megszerzése nagyon nehéz. Nagyon sok jelentkező közül választják ki a megfelelő partnert, akinek tudomására hozzák a márka standard követelményeit, a beruházást, a szervizfelszereltséget, az alkatrészkészletet, a személyzet összetételét. A beruházást a telekvásártól az épület felépítéséig és gépekkel, bútorzattal történő berendezéséig, valamint a szakemberek kiképzéséig saját anyagi forrásból kell megvalósítani. Az építkezés befejezése után kezdődik az igazi munka, a márkakereskedés beindításának megszervezése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Háromszéki sikeres vállalkozások — Ferencz Csaba

Lapunkban immár évek óta külmunkatársként közölt interjúit s a viszonylag rövid életű gazdasági hetilapban, a Pénz & Piacban megjelent írásait gyűjtötte kötetbe Czompó János, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Szakközépiskola tanára.
2009-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Csökkent az infláció
Szeptemberben az éves infláció 4,94 százalékra mérséklődött az augusztus végén számolt 4,96 százalékról — tette közzé az Országos Statisztikai Hivatal. Ezzel együtt a fogyasztói árak augusztushoz mérve 0,39 százalékkal emelkedtek.