Csökkentett fűtéstámogatásSzűkült a kedvezményezettek köre - Váry O. Péter

2009. október 21., szerda, Közélet
Kedvezőtlenül érinti az ország gyengébb anyagi körülmények között tengődő lakosságát a Boc-kormánynak az a — még megbuktatása előtt kiadott — rendelete, mely a téli fűtéstámogatásra jogosultak körét szűkíti: a tavalyi egy főre eső 615 lejes kereseti felső szintet 425 lejre leszorítva országszerte mintegy harmadával csökkent azok száma, akik idén télen ártámogatásban részesülhetnek.

S bár a rendeletet a parlament még elutasíthatja, egyelőre csalódott emberek sokasága dolgavégezetlen kénytelen távozni a polgármesteri hivatalok szociális ügyekkel foglalkozó irodáiból.

Sepsiszentgyörgyön a lakásaikat gázzal melegítők körében a tavalyhoz képest körülbelül harminc százalékkal kevesebben jogosultak idén a fűtéstámogatásra: a polgármesteri hivatal közösségfejlesztési irodájának előzetes számításai szerint, ha a múlt télen 7500-an kaptak a megyeszékhelyen gázártámogatást, számuk most 5000-re csökken — közölte érdeklődésünkre Tankó Vilmos irodavezető.

A fával melegítőknél nem ilyen nagy az állami támogatásból kiesettek aránya, ilyen támogatást amúgy is a legszegényebb réteg — a csatolt falvak lakói, illetve az Őrkő telepiek — kapott, az ő kereseti szintjük a csökkentett felső határt sem éri el.

Az igénylők pedig sorban állnak, hétfőn, a kérések leadásának első napján valósággal megrohamozták az Erege utcai irodát, közel 250 kérést iktattak egy nap alatt, tegnap viszont már száznál kevesebben jelentkeztek — és sokan akadtak, akikkel az iroda munkatársai tudatták: egyelőre nem jogosultak a fűtéstámogatásra. Egyelőre, mert hiszen van esély arra, hogy a parlament visszautasítsa a Boc-rendeletet, erre a miniszterelnök is felkérte a honatyákat. Addig is marad a csökkentett kereseti szint, fűtéstámogatási kéréseket csak azoktól fogadhatnak el a hivatalokban, akiknél a családban az egy főre jutó kereset 425 lej alatti.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-10-21: Máról holnapra - x:

Kinek érdeke a politikai válság? - Farcádi Botond

Mintha nem is államfőt, hanem miniszterelnököt kellene választanunk november 22-én, illetve december 6-án.
2009-10-21: Közélet - x:

Nem jutottak dűlőre (Kormányalakítási kísérletek) - Ferencz Csaba

Nem jutott dűlőre Lucian Croitoru megbízott miniszterelnök tegnap a személyét ellenző pártokkal folytatott tárgyalásán, amelyen a parlamenti többséget képviselők felszólították, hogy mondja vissza a Traian Băsescu államfőtől kapott kormányalakítási megbízatását.