Kormányalakítási kísérletekNem jutottak dűlőre - Ferencz Csaba

2009. október 21., szerda, Közélet
Nem jutott dűlőre Lucian Croitoru megbízott miniszterelnök tegnap a személyét ellenző pártokkal folytatott tárgyalásán, amelyen a parlamenti többséget képviselők felszólították, hogy mondja vissza a Traian Băsescu államfőtől kapott kormányalakítási megbízatását.

A Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt, valamint az RMDSZ, akárcsak a (nem magyar) nemzeti kisebbségeket tömörítő parlamenti frakció a kormányválság megoldásaként továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Traian Băsescu államelnök Klaus Johannisnak, Nagyszeben polgármesterének adjon kormányalakítási megbízatást.

A tegnapi ,,udvariassági" eszmecsere nem okozott meglepetést, az ülés után Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnök, akárcsak Markó Béla, az RMDSZ elnöke, a sajtónak elmondta: azt tanácsolták Croitorunak, hogy lépjen vissza, adja vissza megbízatását az államfőnek, akinek szerintük el kellene fogadnia a 65 százalékos parlamenti többséget élvező politikai erők javaslatát. Croitorunak még öt napja van arra, hogy a parlament elé álljon egy parlamenti többséget alkotó kormány névsorával és egy kormányprogrammal.

Croitoru egyébként bízik meggyőző erejében. A találkozó után újságírói kérdésre kijelentette, nem az államfő bábja, sokkal inkább a politikai válság megoldását tudja biztosítani. Ezt magyarázta el a tárgyalófeleknek is, azok meg is értették érveit, és a döntés az ő kezükben — fejtette ki a kijelölt kormányfő.

Eközben folyik a vita az alkotmány különböző olvasatairól. Az egyik tábor szerint az államfőnek nincs joga figyelmen kívül hagyni a parlamenten belül kialakult új többség akaratát. A Băsescu pártján állók viszont igazat adnak az államfőnek, aki szerint a politikai pártok nem tagadhatják meg tőle a jogot, hogy szabadon éljen kormányalakítási megbízatásának jogával. A megfigyelők többsége egyébként azt tartja legvalószínűbbnek, hogy az államfő időhúzási manőverei miatt az Emil Boc vezette korlátozott hatáskörű ügyvivő kormány a november 22-i választásig hivatalában marad.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-10-21: Közélet - x:

Szűkült a kedvezményezettek köre (Csökkentett fűtéstámogatás) - Váry O. Péter

Kedvezőtlenül érinti az ország gyengébb anyagi körülmények között tengődő lakosságát a Boc-kormánynak az a — még megbuktatása előtt kiadott — rendelete, mely a téli fűtéstámogatásra jogosultak körét szűkíti: a tavalyi egy főre eső 615 lejes kereseti felső szintet 425 lejre leszorítva országszerte mintegy harmadával csökkent azok száma, akik idén télen ártámogatásban részesülhetnek.
2009-10-21: Közélet - x:

Munkában a vakolókanál (Megyei kórház) - Fekete Réka

Külső szemlélő nem sokat lát abból, ami a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház két kibontott emeletén történik, de mégis halad a munka — tudtuk meg dr. Deme Judit megyei közegészségügyi igazgatótól.