Az őszi erdő búcsúzó virága - Puskás Attila

2009. október 22., csütörtök, Család

Megyünk az avar borította, sárguló leveleket pergető, pihenni készülő lombok alatt. Színevesztett, elszáradt kórók őrzik emlékként az elmúlt nyarat. Csak sárga, csak barna, csak rothadó avar süpped a kabátunkba akaszkodó csupasz ágak alatt.

És mégis, van egy, egyetlen színfolt ebben az elmúló sokszínűségben. A bokrok alján, a vadcsapás mentén a korai fagynak még itt-ott ellenálló kékség, a bánáti sáfrány (Crocus banaticus), amelynek széttárt kétszer három lepelcimpája (a belsők kisebbek és halványabbak) rejti a három sárga fejű porzót és a szálasan ágaskodó termőt. Levele és toktermése ennek a hagymagumós évelő növénynek majd tavasszal jelenik meg.

Össze-összetévesztik a réteken már elvirágzott őszi kikericcsel, mivel a rokonság okán (egyszikűek) hasonló a külsejük, de a kikericsnek hat (nem három) porzója van.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-22: Család - x:

Egyéves a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete - Iochom István

Kettős ünnepségen vettek részt a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai október 10-én a Vigadó kistermében.
2009-10-22: Emlékezet - x:

A tűz októbere, 1956 magyar sorsokban - Gazda József

Átdobbanó szívek
Pesten száz és száz anya nem gondozhat többé gyereket, és száz és száz gyerek nem mondhatja többé: mama. Budapesten hullák vannak: anyák és gyerekek.
(Fábry Zoltán)