ÁllattenyésztésAdják a támogatás egyharmadát — Incze Péter

2009. október 27., kedd, Gazdakör

Radu Berceanu ideiglenes szakminiszter közölte, hogy a múlt heti kormányülésen jóváhagyták: a kormány részére elkülönített állami tartalékból 160 millió lejt átutalnak a mezőgazdasági minisztérium költségvetésébe az állattenyésztési támogatások folyósítására.

A bejelentés értelmében és a rövidesen megjelenő alkalmazási szabályzat szerint egyelőre 200 lejt fizetnek ki állatonként, ami az unió által jóváhagyott támogatás 35 százaléka. Köztudottan azok a gazdák jogosultak a támogatásra, akik három, hat hónaposnál idősebb szarvasmarhát tartanak, és gazdaságuk szerepel az egységes nemzeti farmnyilvántartóban, az igénylő pedig nem tartozik a helyi és a központi költségvetésnek. A kifizetési ügynökség összesített adatai szerint országszinten 233 000 magán- és jogi személyiségű tenyészetből közel 1 350 000 szarvasmarha gazdája jogosult a támogatásra.

Megkeresésünkre Ötvös Mózes, a szarvasmarhatartók megyei egyesületének elnöke elmondta, hogy az összefogás meghozta az eredményt, a múlt hét folyamán többször is jártak a szakminisztériumban, szerdán pedig az országos föderáció (amelynek a háromszéki egyesület is alapító tagja) képviselőit a miniszterelnök is fogadta. Emil Boc megígérte, hogy a tenyésztők a támogatás teljes összegét megkapják. Ötvös szerint tehenenként erre az évre 571 lejt juttatnak. A kétszáz lejes előleget Boc ígérete szerint jövő hónap folyamán követi a második részlet — egyelőre az összeg nagyságát illetően nem tudott biztosat mondani —, a fennmaradó részt a jövő év elején kapnák meg a gazdák.

A megyei kifizetési ügynökség adatai szerint Há­romszéken összesen 31 684 szarvasmarhára várják a támogatást, amelyek 3526 gazda vagy cég tulajdonában vannak.

A föderáció képviselői az alkalmat kihasználva a miniszterelnöknek is felsorolták legfontosabb követeléseiket. Az állattartók kérték, hogy a 0,3 lejes tejprémiumot 2010-ben és 2011-ben is megkaphassák, hiszen a jelenlegi uniós szakbizottsági engedmény értelmében Romániában még az elkövetkező két évben a gyengébb minőségű tej is feldolgozható. A termelők számítása szerint jelenleg a tej önköltségi ára magasabb a feldolgozó által fizetett átvételi árnál, így a tejtámogatás egy részét a veszteségek fedezésére fordítják. A tejprémium megszüntetése pedig a tejelőállomány drasztikus csökkenéséhez vezethet. A tejtermelők ugyanakkor kérték a gázolaj jövedéki adójának nagyfokú csökkentését, hiszen a régi uniós országokban a mezőgazdászok jóval olcsóbban jutnak hozzá a szükséges üzemanyaghoz. Ugyanakkor a gazdák kifogásolták az uniós csatlakozási szerződés előírásait is, eszerint ugyanis a támogatások az újonnan csatlakozott országok esetében jóval alacsonyabbak, mint a régi tagországokban, a kiegyenlítődést 2014-ig kellene elérni. Amíg egy régi uniós gazda a földhasznosítástól és kultúrától függően 300 és 400 euró közötti területalapú támogatást kap hektáronként, addig egy hazai gazda mintegy 75 eurót.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-27: Riport - x:

Beszél Szépmező — Kisgyörgy Zoltán

Íme a róna, szemben a Bábolna árka és Angyalos
A háromszéki székely népnyelvben már csak azért sem honos a róna szó, mert e tájnak nincsenek síkságai, alföldjei. Egyetlen sima, lapos része a Sepsiszentgyörgytől keletre elterülő Szépmező és annak a Feketeügy vonaláig húzódó sík területe. Így hát inkább költői Háromszéki rónának nevezni Szépmezőt, mintsem földrajzi helynévként futtatni.
2009-10-27: Gazdakör - x:

Új élelemforgalmazási törvény (terményértékesítés) — Incze Péter

A mezőgazdasági szakmai szervezetek már régóta elégedetlenek termékeik forgalmazásával, azok kifizetési módjával, valamint az áruházláncok bizonyos költségeinek átruházásá­val. Az áruházláncok többsége ugyanis olyan szerződést kötött a mezőgazdasági termékek beszállítóival, miszerint az eladó kénytelen volt kifizetni a pultrendezést, az áruházlánc terjeszkedésének költségeit, valamint a reklámköltségek egy részét.