Az összefogás erejeGyarapodó bölöni egyesület — Incze Péter

2009. október 27., kedd, Gazdakör

A bölöni tejtermelők néhány éve tervezik saját tejcsarnok megépítését. A terv megvalósítására jövő év elején kerülhet sor, amikor a termelői csoportként bejegyzett egyesület megkapja a harmadik éves uniós támogatást — közölte Sikó Imre.

Bölön polgármestere egyben a termelői csoport felelőse, elmondta, a beruházás összértéke 150 000 lej lesz, elkészítették a tervet, és a kivitelező már hozzá is fogott az építéshez. A tagok szándéka szerint az épületet úgy tervezték, hogy egy későbbi beruházással a tejfeldolgozás is lehetővé váljék. A polgármester számítása szerint december végére elkészül az új tejcsarnok.

Mint ismeretes, a helyi szarvasmarha-tartók egyesülete ezelőtt három évvel elsőként Háromszéken termelői csoportként is elismertette magát, majd sikeresen pályáztak a SAPARD-program keretében. Az egyesületi tagok évek óta közösen értékesítik a tejet, a tejcsarnok épületét bérlik, könyvelőt alkalmaztak. Így a felvásárlóktól — jelenleg a Danone és a Covalact viszi el a tejet — nagyobb árat kapnak. Az önrészt nem igénylő pályázat eredményeként a termelői csoport öt éven keresztül a közösen értékesített tej euróban kifejezett értékének évenként csökkenő százalékát kapja. Eddig kétszer könyvelhettek el támogatást, minden alkalommal 45 000 lej körüli összeget. Januárban várják a harmadik évre járó támogatást, ami összességében már csaknem fedezi az építkezés költségeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-10-27: Gazdakör - x:

Új élelemforgalmazási törvény (terményértékesítés) — Incze Péter

A mezőgazdasági szakmai szervezetek már régóta elégedetlenek termékeik forgalmazásával, azok kifizetési módjával, valamint az áruházláncok bizonyos költségeinek átruházásá­val. Az áruházláncok többsége ugyanis olyan szerződést kötött a mezőgazdasági termékek beszállítóival, miszerint az eladó kénytelen volt kifizetni a pultrendezést, az áruházlánc terjeszkedésének költségeit, valamint a reklámköltségek egy részét.
2009-10-27: Gazdakör - x:

Hírlugas

Sertéspestisjárvány fenyeget
A FAO arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniót és Kínát is veszélyezteti a Kaukázusból Oroszországba tovább terjedt afrikai sertéspestis (ASF). Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleménye szerint az emberre veszélytelen sertéspestis az Európai Unióba, Kelet-Európába, a Fekete-tenger melletti országokba terjedhet tovább Oroszországból, és nem kizárható, hogy Közép-Ázsiába és Kínába is eljut. Kínában van a világ a legnagyobb sertésállománya.