HírbörzeEurópai védettség hagyományos termékeknek

2009. október 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Több mint egy tucat termék védettségét szeretné megszerezni a Hagyományos és Környezetbarát Termékek Országos Irodája Brüsszeltől.

Lucia Romanescu, a másfél évvel ezelőtt létrehozott brassói székhelyű intézmény vezetője szerint eddig egyetlen, a topoloveni-i szilvaíz védelme érdekében indították be az eljárást, amely akár egy évig is eltarthat. Ahhoz, hogy néhány székelyföldi termék is — mint például a háromszéki krumplis kenyér vagy a kürtőskalács — megkaphassa a minősítést, a termelőknek szövetkezniük kell. Abban az esetben, ha a brüsszeli bizottság elfogadja az igénylést, a védett termékeket garanciabélyeggel látják el, amely biztosítja eredetiségüket és jó minőségüket. Felmérések szerint egyébként Romániában mintegy 1800 olyan termék létezik, mely jogosult lehet a védjegy megszerzésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-28: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kós Károlyhoz igyekszik felnőni — Czompó János

A Pro-Invest Kft. megyénk egyik legismertebb tervezőcége. Tulajdonosa Németh Csaba műépítész és Nicolae Moldovan mérnök. Az általuk tervezett épületek szervesen illeszkednek a megyeközpont, valamint más városok és tájegységek képébe. Munkájukról a műépítész cégvezetővel beszélgettünk.
2009-10-28: Riport - x:

Félénk Szépmező — Kisgyörgy Zoltán tegnapi írásának folytatása

Merőben más ez a világ, mint amire Szépmező helytörténeti részében gondolhatott az olvasó. Mintha kissé idegenebb lenne számunkra ez a hely, ez a táj, mint ennek előtte. Hallgat. Csak az a baj, hogy gyanúsan hallgat, s aki átutazik itt, s tud e hely múltjáról, nem is sejti, ki itt az úr, ki bérli-munkálja a jó televényt.