Távol és közel — Jártó Kocsis Edit

2009. október 29., csütörtök, Család

Egy régi vár romjai közt járok fenn, a hegytetőn, óhatatlanul hatalmába kerít egyfajta nosztalgia, valami megfoghatatlan, ami elmúlt, de mégis örökre nyomot hagyott. A századokat kiállt falakat habarcs, mész vagy bármilyen kötőanyag nélkül állították össze, csupán nagy gonddal válogatva ki az egymáshoz illő köveket. A jól megválasztott hegytetőről belátni az egész környéket, de a várat lentről észrevenni már nehezebb, mert nem ez a környéken a legmagasabb, csak a legjobb fekvésű hegycsúcs.

Más volt a jelentése a távolságnak és más az időnek is, mint manapság. A vártól távol esett a szomszédos hegycsúcs, a mélyben meghúzódó házak, távol az ég is, de közel az ősök szelleme s az Isten.

Ma már nincs igazán befoghatatlan távolság hegycsúcs és hegycsúcs között, az űrhajók, a műholdak közelebb hozzák a föld minden pontját és az eget is, de egyre távolodik az ősök szelleme, erkölcsi, spirituális hagyatéka, és távolabbról őrködik felettünk az Isten.

Míg valamikor volt időnk egymáshoz illeszteni a köveket, egymáshoz illeszteni akaratunkat, tudásunkat a közös védelem érdekében, a távolba tekintés közös felelősségtudatával, addig ma sietünk megvalósítani önös érdekeinket, latba vetve minden eszközt a magasba törni, holott beszűkült látókörünkből rég nem látni a Napot.

A csak az a tiéd, amit megfoghatsz elve elvette tőlünk a távolbalátás képességét, a bizalmat a jobb jövőben, és lassan elveszi az ifjúságtól is a tervezés, álmodás lehetőségét. Egyre többen felejtik el, hogy hiába hagynak hátra szeretteiknek házat, autót és minden földi jót, ha nem adják át a valamikor megörökölt erkölcsi tartást, felelősségtudatot, közösségi érzést és vállalást.

Aki az életében nem talál egy biztos új támpontot, a régit pedig elveszítette, keresse fel a régi várakat, és hallgassa meg meséjüket a gőgről, a hatalomvágyról, a harcról — s a pusztulásról. A lassan omló falak visszhangozzák a jól ismert dalt: Ha volna még időm, hazudhatnék neked...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-29: Sport - x:

Még jobban leszakadtak (Labdarúgás, V. liga)

A X. forduló kétségtelenül a két éllovas malmára hajtotta a vizet — mindketten győztek, az üldözők pedig sorra vereséget szenvedtek, így aztán a korábbi hétpontos előny kilencre nőtt. A rangsor végén elhelyezkedők pedig megszilárdították helyüket.
2009-10-29: Család - x:

Kálvin és kora

Öt évszázad református hagyományát mutatja be a Dunamelléki Egyházmegye Kálvin hagyománya című kiállítása, amely holnap nyitja meg kapuit a Budapesti Történeti Múzeumban.