Kálvin és kora

2009. október 29., csütörtök, Család

Öt évszázad református hagyományát mutatja be a Dunamelléki Egyházmegye Kálvin hagyománya című kiállítása, amely holnap nyitja meg kapuit a Budapesti Történeti Múzeumban.

A Kálvin János (1509—1564) születésének ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett Kálvin-év keretében nyíló tárlat nemcsak az egyháztörténet iránt érdeklődőknek szól, hanem mindazoknak, akiket érdekel a kultúrtörténet, a szociológia vagy a 19. századi polgári ízlésvilág.

Elsősorban a református tárgyi kultúrát, Kálvin műveit és református művészek alkotásait mutatják be, s a látogatók megismerkedhetnek a reformáció magyar kultúrára, irodalomra, művészetre és tudományra gyakorolt évszázados hatásával. A kiállítási tárgyak között Arany János nagykőrösi széke, eklézsialáda, protestáns gályarabokat ábrázoló fametszetek, kalotaszegi kendők és egy hadifogoly Biblia is helyet kapott.

A református kulturális örökség kincsei között olyan kiemelkedő műalkotások láthatók, mint Sylvester János Újszövetség-példányai, a Ráday család gyűjteményéből Cranach festménye, Mányoki Ádám portréi, Barabás Miklós, Csók István festményei, valamint az ipar-, és az ötvösművészet remekei.

A tárlaton bemutatják Kálvin János egy kéziratát is, mely igazi ritkaságnak számít, hiszen Magyarországon csak egyetlen dokumentum ismert, amelyen megtalálható a reformátor kézjegye. A kiállításon az az 1500-as években keletkezett átvételi elismervény szerepel, amelyet Kálvin saját kezűleg szignált. A magángyűjteményből kölcsönzött dokumentum egy gabonakvótáról szól, amelyet a genfi tanács rendelt meg.

Lucas Cranach német festő egyik főműve sokak szerint a németalföldi reneszánsz egyik legszebb alkotása. Az Alexandriai Szent Katalin vértanúságát ábrázoló művet az 1950-es években azonosították és állították ki először. A festmény azóta számos külföldi kiállításon szerepelt, plakátok, katalógusborítók címlapja lett.

Egy különleges falikárpit is megcsodálható, címe Salamon király és jegyese. A kárpit egy párizsi műhelyben készült az 1500-as években, sokáig úgy gondolták, hogy pusztán az Énekek éneke című bibliai vers illusztrációja, holott két történelmi személyiséget ábrázol szokatlan szerepben. A falikárpit valószínűleg Antoine de Bourbon navarrai király és Jeanne d’Albert, III. Johanna, a francia kálvinisták egyik jelentős szellemi vezére házasságkötésének dekorációja volt.

(MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-29: Család - x:

Távol és közel — Jártó Kocsis Edit

Egy régi vár romjai közt járok fenn, a hegytetőn, óhatatlanul hatalmába kerít egyfajta nosztalgia, valami megfoghatatlan, ami elmúlt, de mégis örökre nyomot hagyott. A századokat kiállt falakat habarcs, mész vagy bármilyen kötőanyag nélkül állították össze, csupán nagy gonddal válogatva ki az egymáshoz illő köveket. A jól megválasztott hegytetőről belátni az egész környéket, de a várat lentről észrevenni már nehezebb, mert nem ez a környéken a legmagasabb, csak a legjobb fekvésű hegycsúcs.
2009-10-29: Család - x:

Őszirózsák — Puskás Attila

A nemesítők jóvoltából ma már megszámlálhatatlan fajváltozata ismert az őszirózsának. Nincs olyan szín vagy méret, virágzatalak, amit ne valósított volna meg az emberi lelemény. Kertjeinkben is megjelenik mind az alacsony, mind a magasra növő fajtája.