Tisza Kálmán sepsiszentgyörgyi látogatása - Józsa Lajos

2009. november 3., kedd, Magazin
1881-es erdélyi körútján Sepsiszentgyörgyre is ellátogatott Tisza Kálmán (1830—1902), a magyar kormány miniszterelnöke. A város tisztségviselői és a lakosság mindent megtett, hogy fogadtatása megfelelő legyen.

A jeles vendég 1881. június 16-án és 17-én kíséretével együtt méltó fogadásban részesült. Érkezésekor a város iparossága is kivonult, köztük a csizmadia-ipartársulás, akik jegyzőkönyvet írtak a számukra is fontosnak tartott eseményről, melyben így fogalmaztak: ,,Felvetetett a Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Ipartársulat nagygyűlésén 1881. június 15-én Kiss Péter elnöklete alatt. Előterjesztetik, miszerint a Nagyméltóságú Királyi Miniszterelnök Tisza Kálmán Őméltósága e hó 16-án megérkezik és 17-én elutazik, mely alkalommal társulatunk ünnepélyesen jelenjék meg. Az előterjesztés elfogadtatott. A Főméltóság tiszteletére e hó 17-én díszebéd rendeztetik, ahová társulatunk képviselje magát. A díszebédre az elnökség három tagot nevezett ki."

Az alig ötezer lelket számláló város négyszáz iparosa abban reménykedett, hogy Székelyföld ipari fellendítésében kedvező feltételekhez jutnak. Tisza Kálmán kormánya anyagi fedezetet nyújtott a Brassó és Sepsiszentgyörgy közötti vasútvonal megépítéséhez. Tárgyaltak Székelyföld iparának fellendítéséről is. A miniszterelnök látogatása eredményesnek mondható.

A díszebéd után a jelenlevők jókedvűen énekelték a miniszterelnök kedvenc dalát: ,,Vékony deszkakerítés, átlátszik az ölelés."

Tisza Kálmán minisztersége alatt a dualista államberendezkedés megerősödött. 1876-ban sikeresen megoldotta a megyerendezést 64 vármegyével. Negatí­vumként említhető kormányzása alatt annak az állampolgársági törvénynek a megjelenése, amely kimondta, hogy aki tíz évig nem tartózkodott az ország területén, elveszítette állampolgárságát. Így sikerült Kossuth Lajost és a forradalomban részt vevő száműzöttek tekintélyes számát megfosztani jogaitól és végképp kitiltani az ország területéről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-11-03: Gazdakör - x:

Hírlugas - Ferencz Csaba

Kormányhatározatok a támogatásról
Eredményesnek mutatkozik az állattenyésztők képviselőinek többszöri tárgyalása a szakminisztérium vezetőségével, illetve a múlt heti fővárosi tüntetés. A pénzhiány miatt ugyanis egy ideig úgy nézett ki, hogy a törvény által meghatározott nemzeti kiegészítő támogatást nem fizetik ki az állattenyésztőknek.
2009-11-03: Magazin - x:

Százhúsz éve született Seress Rezső

Százhúsz éve, 1889. november 3-án született Seress Rezső, a legendás Szomorú vasárnap című dal szerzője.