Hírlugas - Ferencz Csaba

2009. november 3., kedd, Gazdakör

Kormányhatározatok a támogatásról

Eredményesnek mutatkozik az állattenyésztők képviselőinek többszöri tárgyalása a szakminisztérium vezetőségével, illetve a múlt heti fővárosi tüntetés. A pénzhiány miatt ugyanis egy ideig úgy nézett ki, hogy a törvény által meghatározott nemzeti kiegészítő támogatást nem fizetik ki az állattenyésztőknek.

Az utcai demonstrációk után a Hivatalos Közlönyben két kormányhatározat, az 1252-es és az 1261-es jelent meg. Eszerint a legkevesebb három, hat hónapnál idősebb szarvasmarhát tartó tenyésztők összesen 571 lejt kapnak egyedenként. Az összeget két részletben fizetik ki, első részletként 200 lejt. Habár a határozat nem tér ki rá, több mint bizonyos, hogy a második részlethez a gazdák csak jövő év elején jutnak hozzá. A második a juhtenyésztésben fizetendő támogatás nagyságát határozza meg, így a 2009. évre az anyajuhokra és az egyévesnél nagyobb nőegyedekre kiutalt prémium 44 lej darabonként. Itt nem határozták meg a részletek számát, egyelőre első lépésben, november másodika után 15 lejt utalnak a támogatást igénylők bankszámláira. A teljes támogatást a határozat értelmében a gazdák jövő év február végéig kapják meg. (Incze Péter)

Újráztak az igazgatók

Radu Berceanu megbízott mezőgazdasági miniszter körlevélben értesítette az országszinten közel hétszáz koordináló megyei mezőgazdasági igazgatót és aligazgatót, hogy a 2009/37-es sürgősségi kormányhatározatot az alkotmánybíróság törvényellenesnek minősítette. Így a tavasszal szervezett koordináló-vezetői versenyvizsga érvényét vesztette. Az ideiglenes kormány viszont megjelentette a 105-ös sürgősségi rendeletet, amely alapján október 23—26. között újabb versenyvizsgát hirdettek meg az említett posztokra. A vizsgaeredményeket a múlt hét elején hozták nyilvánosságra, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője a sikeres vizsga után továbbra is Doru Toboltoc állatorvos.

(Incze Péter)

Új lábat növeszt az unió?

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy klímaváltozásra vonatkozó harmadik pillért emel be a 2013 utáni közös agrárpolitikába (KAP). A jelenlegi első pillér piactámogató intézkedéseket és közvetlen támogatásokat biztosít az uniós termelőknek, a második pillér pedig a vidékfejlesztési programokat tartalmazza. Feltételhez kötnék továbbá a közvetlen támogatást. Az EurActiv által ismert tervezet szerint azok a gazdák jutnának forráshoz, akik közjavak — mint a biodiverzitás és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat — megőrzésére is ügyelnek. Miközben az uniós mezőgazdasági politika reformjáról szóló vita még gyerekcipőben jár, az EB következő hosszú távú költségvetési tervezete alapján „jelentősen csökkenhet a KAP részesedése a költségvetésből", így több pénz jutna a közösség más prioritásai számára. A tervezet kiemeli, a gazdák nem várhatják el, hogy a közvetlen támogatások formája változatlan maradjon, és a későbbiekben több figyelmet szeretnének fordítani az olyan prioritásoknak, mint a „nem kötelező környezetvédelmi szolgáltatások, fenntartható mezőgazdasági gyakorlat vagy vidékfejlesztés olyan területeken, amelyek kiemelkedő természeti értékekkel rendelkeznek". Az uniós büdzséből finanszírozott jövedelemtámogatás fő eleme megmaradna — a jelenlegi egységes támogatási rendszer —, de elsősorban olyan tevékenységre lenne fordítható, ami közjónak minősül, és ezáltal „valós uniós hozzáadott értéket" teremt.

Csekély támogatás

A magyar tejtermelők szerint az unió által megszavazott 280 millió eurós különtámogatás nem sokat segít a helyzetükön. A keretösszegből körülbelül 890 millió forint jut közvetlenül a magyar tejesgazdáknak, ez tejkvóta-kilogrammonként csak 50 fillér többletet jelent. Az összeg felhasználásáról a magyar kormány szabadon dönthet. A magyar termelők csak a jövő év első negyedéve végéig kifizetett — előrehozott — 16 milliárd forintnyi kormányzati segítséggel számolhatnak biztosan. A további támogatások — mint pl. a szerkezetátalakítási támogatás, amely az állatjóléti költségek finanszírozását szolgálná — még váratnak magukra, hiszen azokat az EB még nem hagyta jóvá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-03: Gazdakör - x:

Novemberi vetésnaptár (Biodinamika) - Bíró Zoltán

A virágnapok, egészen november 16-ig, alkalmasak a virághagymák ültetésére. Ha most ültetünk, a virágok jó növekedéssel és erős színekkel hálálják meg az odafigyelést.
2009-11-03: Magazin - x:

Tisza Kálmán sepsiszentgyörgyi látogatása - Józsa Lajos

1881-es erdélyi körútján Sepsiszentgyörgyre is ellátogatott Tisza Kálmán (1830—1902), a magyar kormány miniszterelnöke. A város tisztségviselői és a lakosság mindent megtett, hogy fogadtatása megfelelő legyen.