Röviden - Mózes László

2009. november 3., kedd, Világfigyelő

Oltást javasol a budapesti szaktárca

Az Egészségügyi Minisztérium azt kéri, hogy minél többen oltassák be magukat az új influenzavírus elleni védőoltással. A tárca emlékeztet arra, hogy az oltás beadásától számított 10—14 nap múlva alakul ki a védettség a betegség ellen. A minisztérium közölte azt is, hogy Magyarországon még nincs járvány, azonban a környező, szomszédos országokban egyre gyorsabban terjed az új típusú influenza.

* Új influenza elleni védőoltási kampány indul novemberben az általános iskolákban és az óvodákban a 14 éven aluli gyermekek és a dolgozók beoltására, az egészségügyi és az oktatási miniszter az intézményvezetőkhöz intézett levelében azt kérte: támogassák, hogy minél hamarabb és minél többen kaphassák meg a védőoltást. * Már egyéves kortól beadható az új influenzavírus elleni védőoltás — jelentette be az egészségügyi miniszter Budapesten. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az új vírus elleni vakcina forgalomba hozatali engedélyét úgy, hogy az oltás már egyéves kortól beadható. Hároméves korig most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok.

Terjed a fertőzés Németországban

Az elmúlt napokban Németországban is rohamosan növekedett az új influenzavírus fertőzöttjeinek száma, s immár megközelíti a 30 000-et — közölte tegnapi sajtóértekezletén a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet vezetője. Jörg Hacker rámutatott arra is, hogy a fertőzéses megbetegedések okozta halálesetek száma is megkétszereződött. A H1N1 vírus okozta fertőzés következtében eddig hatan haltak meg Németországban.

Törökországban ketten meghaltak

Törökországban hétfőre virradóra meghalt két kórházi beteg új influenzában, ezzel hatra nőtt a H1N1 vírus áldozatainak száma az országban. A két új áldozat egy 22 hónapos kisgyerek és egy 14 éves fiú Konya városában. Szerte az országban intenzív osztályokon jelenleg összesen kilenc beteget ápolnak a betegséggel. Az országban az új influenza májusi megjelenése óta 1870 esetet regisztráltak. Tegnap kezdték el beoltani az egészségügyi alkalmazottakat, összesen 28 millió ember beoltásával számolnak.

Kisebbségi EU-biztost

Hozzanak létre kisebbségügyi EU-biztosi posztot, vagy pedig bízzák meg az egyik EU-biztost azzal, hogy foglalkozzék a kisebbségek ügyével is — kéri az Európai Népcsoportok Föderális Uniója (FUEN). Mint tegnap közölték, a FUEN-ben tömörülő 85 kisebbségi tagszervezet ilyen értelmű levelet intézett az unió állam-, illetve kormányfőihez, valamint José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez. A FUEN felajánlotta az Európai Uniónak partneri együttműködését ahhoz, hogy közös erővel javítsanak a kontinensen élő kisebbségek helyzetén. ,,Az európai kisebbségek helyzete vegyes képet mutat. Egyes térségekben példás a kisebbségi és a többségi népcsoportok együttélése. Máshol azonban sok kisebbség a túlélésért kénytelen küzdeni. Európai nyelvek és kultúrák vannak kihalófélben, és ez csak a kisebbségi politika világos irányváltásával állítható meg" — olvasható a levélben. Európa 47 államában több mint háromszáz kisebbség közel százmillió tagja él.

Karzai a győztes

Az afganisztáni választási bizottság tegnap úgy döntött, hogy nem tartják meg az elnökválasztás hét végére kitűzött második fordulóját, és Hamid Karzai hivatalban lévő elnököt nyilvánította győztesnek. Karzai elnök és Abdullah Abdullah volt külügyminiszter jutott be az elnökválasztás második fordulójába, de utóbbi a hét végén bejelentette, hogy nem vesz részt a szombati megmérettetésen.

Herta Müller újabb díja

Az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje, Herta Müller újabb elismerésben részesült, Atemschaukel című legújabb regényéért neki ítélték a Franz Werfel Emberjogi Díjat. Az Üldöztetések Elleni Központ által adományozott díj vasárnapi átadásán a frankfurti Szent Pál-templomban Müller megköszönte, hogy neki ítélték a díjat, majd mintegy ezer ember jelenlétében az 56 éves írónő díjazott regényéből olvasott fel. A főszereplő egy romániai német kisebbségi, akit 1945 után szovjet munkatáborba hurcolnak. A mű túlélők visszaemlékezésein, köztük a 2006-ban elhunyt, ugyancsak romániai német író, Oskar Pastior beszámolóján alapul.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-11-03: Világfigyelő - x:

Magyar tükör - Bogdán László

Ukrajnában, amint arról napok óta híradások tudósítanak, kitört az új típusú influenzajárvány. Az országot ,,természetesen", felkészületlenül érte a dolog, nem vették komolyan az egészet, utolsó pillanatban szereztek be oltóanyagot, ezért kilenc tartományban karantént rendeltek el.
2009-11-04: Máról holnapra - x:

Mossuk kezeinket - Farkas Réka

Nincs tekintettel az új influenzavírus a romániai helyzetre, a járvány képes volt időnap előtt robbanni, hiába jelezték a szakemberek, hogy a jó hazai oltóanyag legfeljebb november végére lesz kész.