Magyar tükör - Bogdán László

2009. november 3., kedd, Világfigyelő
Ukrajnában, amint arról napok óta híradások tudósítanak, kitört az új típusú influenzajárvány. Az országot ,,természetesen", felkészületlenül érte a dolog, nem vették komolyan az egészet, utolsó pillanatban szereztek be oltóanyagot, ezért kilenc tartományban karantént rendeltek el.

* Magyarorszá­gon gondoskodtak ugyan oltóanyagról, az egyetlen ország a térségben, ahol a lakosság rendelkezésére áll, viszont hetek óta csatározás dúl a hatékonysága körül, ami a lakosság totális bizalomvesztését eredményezte. A Szonda Ipszosz felmérése szerint a magyar népesség csak három százaléka adatta be magának, szinte hetven százaléka nem bízik az oltóanyagban, sokan nem is hiszik, hogy valóban járvány törhet ki, noha Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint már tizennégyezer körül mozog a megbetegedettek száma, ha ez eléri a húszezret, már járványról lehet és kell beszélni. A megkérdezettek zöme nem is hiszi, hogy az influenzát ő is elkaphatja. Noha a hidegek közeledtével csak idő kérdése, hogy térségünket mikor éri el a járvány. Egészen sajátságos helyzet alakult ki, bár Falus Ferenc országos tiszti főorvos, az egészségügyi miniszter és világhírű magyar orvosok, köztük Czeizel Endre genetikus, igyekeznek megnyugtatni az embereket, és rábeszélni őket az oltásra, láthatólag zavar alakult ki, már senki sem hisz senkinek. * Néhány hónapja adtunk hírt először arról, hogy Monok ambiciózus polgármestere, Szepesi Zsolt ún. kártyát akar bevezetni, a romák szociális kártyán kapnák a támogatás összegét, nyilván, ez azt is jelenti, hogy alkoholt, cigarettát nem, csak élelmiszereket és közhasznú cikkeket vásárolhatnak szociális támogatásukból. Az elképzelést több település is felkarolta, a szociológusok élesen vitatták, szerintük ez önmagában nem védi meg a romákat, a magyar településeket a piócaként fosztogató uzsorásoktól… Ráadásul senkinek nincs joga az érintettek helyett eldönteni azt, hogy mire költik szociális támogatottságuk összegét… * Most újabb, bizarr fordulatot vett az ügy, kiderült, amint azt a térség cigányvajdája bejelentette, hogy üzlet az egész. Lakatos Attila elmondta azt is, hogy a polgármester és a kártyás élelmiszerek kiutalását megszervező cég is megkereste, és jutalékot kínáltak neki, ha megpróbálja rábeszélni a térség cigány lakosságát a szociális kártya elfogadására… Az érintettek nem is tagadták, hogy beszéltek a vajdával, sőt, a cég vezetője a jutalékot is teljesen természetesnek találja (?!). * Ugorjunk. Fél év után először beszélt nyilvánosan, tévékamerák előtt, pártja egyik rendezvényén Gyurcsány Ferenc bukott miniszter- és pártelnök. Ébresztő, demokraták! — kezdte Gyurcsány, Magyarország legnagyobb antifasisztája, aki szerint lopni is szégyen, milliókat, még egymilliót is (?), de még ennél is nagyobb bűn az emberek megkülönböztetése. Élesen kelt ki a hatalom kapuján dörömbölő Fidesz ellen, a szocialistákat a demokrácia védelmezőinek, utolsó mentsvárának tartva. * Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány éles, Fidesz-ellenes kirohanásaira ugyan nem reagált, de megjegyezte, hogy alapos gyanújuk beigazolódott, Gyurcsány Ferenc az elmúlt hónapokban is a háttérből irányította szétesőben lévő pártját és követőjét, Bajnai Gordon kormányfőt…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-03: Világfigyelő - x:

Vajdasági megemlékezés az 1944-es megtorlás áldozatairól

Megemlékezést tartottak vasárnap a vajdasági Csúrogon az 1944-es magyarellenes megtorlás áldozatairól. Idén a 16. keresztet állították fel a Vajdaság dél-bácskai körzetében található, zömében szerbek által lakott Csúrog (Curug) melletti sintérgödörnél, ahol a hozzátartozók az 1944-es magyarellenes megtorlások áldozataira emlékeztek. Az elmúlt másfél évtizedben felállított mindegyik keresztet ismeretlenek megrongálták és elvitték a helyszínről.
2009-11-03: Világfigyelő - x:

Röviden - Mózes László

Oltást javasol a budapesti szaktárca
Az Egészségügyi Minisztérium azt kéri, hogy minél többen oltassák be magukat az új influenzavírus elleni védőoltással. A tárca emlékeztet arra, hogy az oltás beadásától számított 10—14 nap múlva alakul ki a védettség a betegség ellen. A minisztérium közölte azt is, hogy Magyarországon még nincs járvány, azonban a környező, szomszédos országokban egyre gyorsabban terjed az új típusú influenza.