Csendes megemlékezés - Kisgyörgy Zoltán

2009. november 6., péntek, Közélet

Újvárossy Józsefre emlékeznek halálának 90. évfordulóján az uzoni református templomban a vasárnap délelőtti, 11 órakor kezdődő istentiszteleten.

Torja szülötte volt, gyerekként elvesztette édesapját, kökösi nagybátyja, Bíró Áron tudós református pap taníttatta. Édesanyja hívására hazajött az uzoni birtokra, s így örökös uzoninak tekintette magát. Uzoni udvarházában hunyt el 1919-ben, porai is Uzonban pihennek. A Sepsi Református Egyházmegye főgondnokának, a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium örökös tiszteletbeli főgondnokának életét és munkásságát Botos Ferenc nyugalmazott nyelvtanár ismerteti. Erdészmérnök és királyi tanácsos volt, uzoni nagybirtokos. Itt alakított mintagazdaságot, olvasóegyletet, takarékpénztárat, úrasztali és harangozóalapot. Túl azon, hogy mindenese volt az említett kollégium sorsa alakulásának, külön érdeme, hogy nem államosították akkoron az uzoni Tatrangi Sándor Református Iskolát.

Újvárossy József sepsiszentgyörgyi és uzoni emlékezetének felújítását immár néhai Gocz József sepsiszentgyörgyi ismert közéleti személyiség szorgalmazta. Emlékplaketteket készíttetett az egyházmegye székházára, a kollégium számára, emlékkopjákat rendelt a csernátoni Haszmann-műhelytől, melynek avató-szentelő ünnepségét, sajnos, nem érhette meg. Nos, az emlékkopja elkészült, a vasárnapi istentiszteleten helyezik el és áldják meg az uzoni református templom emlékkertjében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-11-06: Közélet - x:

Szolgáltatási szakembereket képeznek (Harmincöt éves a Berde Áron-iskola)

Üzletben, bankban, pénzügyi intézményekben, vendéglátó-ipari egységekben, a gazdasági élet szinte minden területén találkozni munkavállalókkal, akik a sepsiszentgyörgyi kereskedelmi, később közgazdasági és közigazgatási szakközépiskolából indultak.
2009-11-06: Közélet - x:

Tűz Bodokon

Szerda délután működés közben meghibásodott kazán miatt tűz keletkezett a bodoki borvíztöltöde alagsorában.