Mi, hol, mikor?

2009. november 7., szombat, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kamaratermében vasárnap 18 órától Samuel Beckett: Az utolsó tekercs — Pálffy Tibor egyéni műsora.

Zene

A sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban vasárnap 19 órától Felix Mendelssohn-Bartholdy születésének 200. évfordulója alkalmából a Georgius zenekar és a Vox Humana kamarakórus hangversenyezik.

Hétvége

* A Barabás Miklós Céh jubileumi rendezvénysorozata keretében ma 11 órától konferenciát tartanak az Árkosi Művelődési Központban, utána könyvbemutató.

* Sepsiszentgyörgyön a megyeháza nagy gyűléstermében ma 10 órakor a székely jelképekről szervezett konferencia kezdődik.

* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban ma 9 órától szakosztályi előadásokkal folytatódik a régészkonferencia.

Hitvilág

Születésének 500. évfordulóján Kálvin Jánosra, a nagy reformátorra emlékeznek vasárnap a kovásznai központi református egyházközségben. A 11 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten nt. Fazakas Csaba temesvár-belvárosi lelkipásztor, a Temesvári Reformá­tus Egyházmegye esperese hirdet igét, utána úrvacsorázás és kopjafaavatás. Közreműködik a temesvár-belvárosi gyülekezet vegyes kara és citerásai.

Képernyő

Dancs Annamari médiaturnéra indult a Live Your Life című klip és dal népszerűsítésére. Ma az RTV 2 televízióadón 13.35 órától Horia Moculescu zenész szórakoztató műsorában, 20 órától pedig az OTV-ben Pepe műsorában szerepel.

Röviden

Meditáció. A kikapcsolódni, feltöltődni vágyókat minden szombaton 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Lábas Ház Pro Nobis termében ingyenes meditációs programra várják.

Szünetelő szolgáltatás. A CEC Bank felhívja ügyfelei figyelmét, hogy a számítógépes rendszer tökéletesítése végett ma éjféltől vasárnap éjfélig leáll a bank számítógépes rendszere, a bank által kibocsátott kártyákat sem az automatáknál, sem az üzleti kártyaleolvasóknál nem lehet használni.

E-lomtalanítás. Sepsiszentgyörgyön ma 8―12 óráig zajlik a szokásos lomtalanítás az elektromos és elektronikus háztartási készülékek begyűjtésére.

Ügyeletes gyógyszertárak

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8―12 és 16―20 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659), csütörtökig naponta 20―8 óráig a Sugás Áruházban levő HelpNet (0267 311 860), Kézdivásárhelyen szombaton és vasárnap 9―12 és 16―20 óráig, illetve éjszaka a Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a Salvator (0267 362 961), Kovásznán szombaton 8―13 óráig a Farmacom, 8―12 óráig a Vipera, vasárnap 9―11 óráig a Vipera patika tart ügyeletet.

Kék fény

Bessurranó. Kedd délután telefonált egy bodzafordulói lakos a rendőrségre, hogy a lakásáról kazetofon és mobiltelefon tűnt el. A rendőrök hamar elkapták a fő gyanúsítottat, egy 14 éves hetei lányt. A lopott holmi nála volt.

Újabb csomagküldős csalás. A rendőrség nemrégen hívta fel a figyelmet az internetes kereskedelem csapdáira, mégis újabb áldozata van a csalóknak. Egy sepsiszentgyörgyi férfi jelentette, hogy mobiltelefont rendelt alkalmi vételeket hirdető oldalról, de postán a megrendelttől eltérő típusú, ráadásul hibás készüléket kapott. 400 lejt fizetett ki érte. Nyomozás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Közlekedés

Csütörtökön délután kettőkör a 12-es országúton, Kilyén területén egy 11 éves kislány nem megengedett helyen és vigyázatlanul, a megállóban álló busz elől kilépve próbált átmenni az úton, és egy jármű elütötte. A gyermek súlyosan megsérült. A baleset körülményeit vizsgálják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Fogászati ügyelet

Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Sepsi FC—Piatra Neamţ

Ma újabb pontszerzési lehetőség előtt áll a Sepsi FC, amely az I. ligás teremlabdarúgó-bajnokság kilencedik fordulójában a Moldocor Piatra Neamţot látja vendégül 14.30 órától a megyeszékhelyi Szabó Kati Sportcsarnokban. A két együttes az idei szezonban még nem találkozott, de az elmúlt idényben egy csoportban játszottak, és együtt küzdöttek a kiesés elkerüléséért kiírt rájátszásban. Az alapszakaszban az egymás elleni mérkőzések eredménye 1—1 volt: a Piatra Neamţ-i meccset a házigazdák nyerték 4—3-ra, a visszavágón pedig 3—2-re a Sepsi FC győzött. A 2008—2009-es pontvadászat rájátszását a Moldocor a második, míg a szentgyörgyi alakulat a harmadik helyen zárta, és ezzel a délutáni párharc együttesei bennmaradtak az élvonalban. Akárcsak a Sepsi FC, a Piatra Neamţ sem remekel az idei küzdelemsorozatban, hiszen nyolc mérkőzés után csak két győzelme, hat pontja van, és a rangsor nyolcadikja. A zöld-fehér alakulat ezzel szemben hárompontos, és a tabella tizenegyedik helyén áll. Tehát a bajnokságban két ,,gyengébb" együttes mérkőzik meg ma egymással, s bízunk abban, hogy a találkozó szentgyörgyi győzelemmel ér véget.

Sepsi BC—Aradi ICIM

Szintén ma és szintén a Szabó Kati Sportcsarnokban kerül sor a Sepsi BC és az Aradi ICIM közötti A-osztályos női kosárlabda-mérkőzésre, melyet élőben közvetít a Régió Rádió. Az ötödik fordulóbeli találkozóra 18 órától kerül sor. A ma pályára lépő két együttes az előszezonban már kétszer megmérkőzött egymással, s akkor mindkét csapat megnyert egy-egy meccset. A holnapi találkozóról sérülés miatt előreláthatóan hiányozni fog Cristina Ciocan, az aradi csapat pedig új szerzeményét — az egykori szatmári játékost —, Cherrise Grahamát fogja bevetni ellenünk. Az amerikai kosaras az elmúlt szezonban bronzéremhez segítette a Szatmárnémeti MSC-t, a bajnokság teljes egésze alatt mérkőzésenként átlagban 32 percet játszott. 18,5 pontot dobott, 2,7 gólpasszt adott, és 5,6 lepattanót szerzett. Tehát kemény összecsapásra számíthatnak a zöld-fehér lányok, a mérkőzés pedig igazi csemege lesz a kosárlabda-kedvelők számára. Hajrá, lányok! Hajrá, Sepsi BC!

Útlezárás

A sepsiszentgyörgyi Auto Crono Egyesület vasárnap hegyi gyorsulási teszteket tart a Sugásfürdő felé vezető úton, ezért 11 és 16.45 óra között korlátozásokra számítsanak mindazok, akik ki szeretnének jutni az üdülőtelepre. A tesztek alatt előreláthatóan minden órában 15 percnyi időre (pl. 11.45—12, 12.45—13, 13.45—14) átengedik a forgalmat mindkét irányba. A rendezvényre elvárják az Auto Crono Klub iskolájának végzőseit is.

Labdarúgás

* A IV. liga 13. fordulójának mérkőzései: szombaton Hidvég—Gelence, Illyefalva—KSE, vasárnap Bölön—Zágon, Ozsdola—Bodok, Bardoc—Perkő, Szitabodza—Sepsiszentgyörgy, Dálnok—Barót, Papolc—Bereck.

* Az ötödik liga hét végi összecsapásai: Kökös—Bodzaforduló, Kőröspatak—Nagybacon, Csernáton—Kilyén, Szotyor—Torja, Nemere—Maksa, Uzon—Kovászna, Réty—Árkos.

* Újabb román fiaskó. A Galatasaray jutott elsőként a legjobb 32 közé a labdarúgó Európa Ligában, miután a csoportkör negyedik fordulójában csütörtökön győzött a Dinamo otthonában. Juhász Roland csapata, az Anderlecht hazai pályán a Temesvárt múlta felül 3—1-re, a magyar válogatott védő végigjátszotta a találkozót. A belga együttes ezzel a továbbjutás küszöbére ért. A fővárosi Steaua Törökországban vendégeskedett, ahol simán kikapott a Fenerbahcetől, a kincses városbeli CFR a cseh Sparta Prahát fogadta, és egygólos vereséget szenvedett. Az eredmények magukért beszélnek: Anderlecht—Temesvári FC 3—1, Dinamo—Galatasaray 0—3, Fenerbahce—Steaua 3—1, Kolozsvári CFR Cluj—Sparta Praha 2—3.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-06: Közélet - x:

Kálvin-év Sepsibesenyőn

Szerte a nagyvilágban, de a kis háromszéki településen, Sepsibesenyőn is megemlékeztek a nagy reformátor, Kálvin János születésének 500. évfordulójáról.
2009-11-07: Magazin - x:

Matuzsálemek halála

A sors úgy hozta, hogy a hét elején a világ szellemi-kulturális életének három nagysága hagyta el az árnyékvilágot. Ami érdekessé teszi a hírt: mindhárman túl voltak századik életévükön.