Matuzsálemek halála

2009. november 7., szombat, Magazin

A sors úgy hozta, hogy a hét elején a világ szellemi-kulturális életének három nagysága hagyta el az árnyékvilágot. Ami érdekessé teszi a hírt: mindhárman túl voltak századik életévükön.

Claude Lévi-Strauss világhírű francia szociológus, etnológus, antropológus életének 101. évében hunyt el. A strukturalista mozgalom fő teoretikusa Brüsszelben született elzászi francia zsidó szülők gyermekeként. Leghíresebb könyvét, az 1955-ben megjelent, önéletrajzi ihletésű Szomorú trópusokat a 20. század egyik legjelentősebb műveként tartják számon. A tudós 2008. november 28-án ünnepelte 100. születésnapját.

Francisco Ayala író, az egyik legnagyobb spanyol tudós és gondolkodó életének 104. évében távozott. Bár írásaival nem a széles olvasóközönség ízlését vagy az irodalmi divatot szolgálta ki, mégis szinte minden kitüntetést megkapott, amelyet a spanyol nyelvű irodalmi életben adni lehet: 1983-ban például a Nemzetközi Irodalmi Díjat, 1991-ben a Cervantes-díjat, 1998-ban pedig az Asztúria hercege díjat ítélték neki. Az író-szociológus magát moralistának és liberálisnak tartotta, aki a társadalom morális hanyatlása ellen emel panaszt. Soha semmilyen politikai pártnak nem engedte meg, hogy ,,bekebelezze", és Spanyolország ,,élő lelkiismereteként" tekintettek rá.

Lossonczy Tamás Kossuth-díjas festőművész 105 évet élt. A kezdetben jogásznak tanult művész mestere Bosznay István, később pedig Vaszary János volt. ,,Vaszary János azt mondta nekem: maga nem rajzol, maga ken. Három éven át szidott, végül olyan jól mentek a dolgok, hogy külön műtermem lett" — mesélte a művész az MTI-nek 2008-ban. 1954-ben kizárták a Magyar Képzőművészek Szövetségéből, 1957-től az egyik budapesti szakmunkásképző iskolában szerkezeti rajzot tanított 1968-as nyugdíjazásáig. ,,Amikor tanítottam, azt akartam, hogy tudjanak a diákjaim" — összegezte az ott töltött tizenegy évet. A jog, az építészet, a belsőépítészet, a rajz és a festészet mellett mozaikot is tervezett 1998-ban. Az utóbbira Rómából kérték fel, a föld alatti vasút, az EUR egyik állomására kellett mozaikot létrehoznia. Alapító tagja volt az 1992-ben létrejött Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, a következő évben életmű-kiállítása volt az Ernst Múzeumban. ,,Közérthető művészet nincs, mert az emberek is különbözőek" — mondta. A művész 105. születésnapján, augusztus 12-én nyílt kiállításán az utolsó öt év munkáit láthatta a közönség a Magyar Nemzeti Galériában ez év augusztusában és szeptemberében.

Az AFP francia hírügynökség egyébként számba vette azokat a neves embereket, akik megérték századik születésnapjukat. Eszerint a 2006-ban elhunyt Maurice de Gandillac 100 éves és 2 hónapos volt halálakor. Jean Delannoy francia színészt 100. születésnapja után öt hónappal érte a halál, Georges Hourdin neves francia újságírót, lapalapítót pedig 100 évesen és 6 hónaposan. Madeleine de Valmalete zongoraművész egy hónappal élte túl századik születésnapját. Pa Csin, a legnagyobb jelentőségű kínai írók egyike 2005-ben 100 éves és 11 hónapos volt, amikor elhunyt, Bob Hope neves amerikai humorista és művész is elmúlt már százéves, amikor 2003-ban meghalt. Erzsébet, a britek anyakirálynéja 101 éves és 8 hónapos volt 2002-ben bekövetkezett halálakor. (MTI—p. m.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-11-07: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kamaratermében vasárnap 18 órától Samuel Beckett: Az utolsó tekercs — Pálffy Tibor egyéni műsora.
2009-11-07: Magazin - x:

Az Utolsó vacsora Rubik-kockából

Bűvös kockából rakta ki egy kanadai művészcsoport Leonardo da Vinci híres freskójának, az Utolsó vacsorának a mását.