Sepsiszentgyörgyi iparosok országos gyűlése — Józsa Lajos

2009. november 10., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi ipartársulatokat körlevélben értesítette az ipari minisztérium: 1879. május 31-én országos nagygyűlést tart, és felkéri, hogy egy tagot bízzon meg, aki a módosító javaslatot is előterjeszti Budapesten. A város iparosai elkészítették módosító javaslatukat, amelyből ismételten a régi céhes élethez való ragaszkodásuk tűnt ki. Küldöttnek László Károly csizmadiamestert választják, aki miután elolvasta a módosító javaslatot, nem vállalta a küldetést.

1879. május 29-én nagygyűlést hívtak össze a Csizmadia Ipartársulat vezetői. Mó­dosító javaslatukat nem akarták megváltoztatni, ami heves vitát váltott ki a tagok között. Végül Gyárfás Dénes ipartársulati elnök úgy döntött, hogy egy öt tagból álló vezetői bizottság határozzon a küldött személyéről. A rövid jegyzőkönyv így szólt: ,,Bizottmányi gyűlés Gyárfás Dénes elnökletével és Csá­szár Mihály, Váncza Miklós, Páljános József és Luczai Zsigmond bizottmányi tagokkal. Előterjesztetik az iparos gyűlés országos megtartására egy képzett egyén kinevezése. Az országos ipari nagy gyűlésre Veres Gyula bizattatott meg, Incze György jegyző."

A sepsiszentgyörgyi iparosok készítette törvénymódosító javaslatot Veres Gyula az országgyűlésen felolvasta, de ebből egy sor sem került be az új törvénybe.

A Székelyföld iparilag elmaradott volt, és iparosai döntő többsége nem is akarta elfogadni a kapitalista iparosítással járó lehetőségeket. A saját portájukon berendezett műhelyeikben dolgoztak a századforduló után is. Ipartársulati szervezkedésük csak képletes volt. A kézműipar fölötti hatalmát és szabadságát nem akarta feladni senki. Mivel versenyképtelenné váltak, az idő teltével önmaguk voltak kénytelenek feladni régi, hagyományos mesterségüket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-11-10: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, nagymama, anyós, anyatárs, sógornő, nagynéni, keresztanya, szomszéd, rokon, ismerős, a szentivánlaborfalvi
ZAJZON ISTVÁNNÉ
TÖK MARGIT
életének 73., házasságának 51. évében hosszas szenvedés után 2009. november 8-án elhunyt.
Temetése november 10-én 14 órakor lesz a családi háztól a szentivánlaborfalvi közös temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4049
2009-11-10: Magazin - x:

Kilencvenéves a kalasnyikov tervezője

Ma kilencvenéves Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, a világ legelterjedtebb kézifegyverének tervezője, akinek neve már életében közszó lett.