Kilencvenéves a kalasnyikov tervezője

2009. november 10., kedd, Magazin

Ma kilencvenéves Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, a világ legelterjedtebb kézifegyverének tervezője, akinek neve már életében közszó lett.

Az Urál vidékén született, de kuláknak minősített családját 1930-ban Szibériába telepítették. 1938-ban harckocsizóként besorozták a Vörös Hadseregbe, a második világháborúban az ő életét is megkeserítették a megbízhatatlan sorozatfegyverek. 1941-ben egy harctéri sebesülésből lábadozva határozta el, hogy egyszerű, könnyen kezelhető kézifegyvert készít a szovjet katonák számára. Bár 1942-ben benyújtott első tervét nem fogadták el, lehetőséget kapott a további munkára, s a módosított változattal 1946-ban benevezett a szovjet fegyverkonstruktőrök vetélkedőjébe. A bírálók elsődleges szempontnak a megbízhatóságot minősítették, s az ekkor már az udmurtföldi Izsevszkben dolgozó Kalasnyikov 7,62x39 mm-es lőszert használó, gázelvezetéses rendszerű gépkarabélyát nyilvánították győztesnek. Az 1949-ben rendszeresített fegyver 350—400 méterre hatékony, elméleti tűzgyorsasága 600 lövés/perc, s viszonylag pontos egyeslövésben és automata módban is. Szintén Kalasnyikov irodája tervezte a PK, majd a modernizált PKM géppuskát, az egyszerű szerkezetű és hatékony fegyvert 1969 óta szinte változatlan formában gyártják.

Kalasnyikov még törzsőrmesterként megkapta a Sztálin-díjat (ma már tábornok), háromszor a Lenin-díjat, a szocialista munka kétszeres hőse, szülőfalujában szobra, Izsevszkben múzeuma van. Szabadalmi díjat azonban nem kapott, s még a nyolcvanon túl is szerény nyugdíjából élt egy kétszobás lakásban. A világ egyik legismertebb márkanevéből csak néhány éve profitál, amióta engedélyezte egy német cégnek, hogy Kalasnyikov esernyőket, zsebkéseket, órákat dobjon piacra, amelyek — legalábbis a reklám szerint — a karabélyhoz hasonlóan megbízhatóak, egyszerű a használatuk, és elnyűhetetlenek, továbbá kétfajta vodka is hoz pénzt számára.

Találmányának különböző modernizált változatait mára a világ fegyveres erőinek felé­ben rendszeresítették, sőt, néhány államban annyira ,,népszerű", hogy a hivatalos címerbe is bekerült. 1949 óta valamennyi háborúban ,,részt vett" (az amerikai katonák Vietnamban saját fegyverüket nemegyszer zsákmányolt kalasnyikovra cserélték), az olcsó és megbízható fegyvert előszeretettel használják a gerillák és terroristák is. Napjainkig 80—100 millió darab készült belőle (Magyarorszá­gon az ötvenes évek végétől gyártják), ezzel a világ legelterjedtebb kézifegyvere. A márkanevet a Szovjetunió nem védette le, emiatt ma is tucatnyi országban gyártják engedély nélkül, és félszáz cég kínálja jogtalanul.

Kalasnyikov több ízben is a világ értésére adta, hogy a kézifegyvert hazája védelmére szánta, és nem arra, hogy nemzetközi konfliktusok erőszakos rendezésére használják. A még mindig aktív konstruktőr ma már a ,,békésebb" célú vadászfegyverekkel foglalkozik, sőt, hordozható tűzoltókészüléket is tervezett. Emlékiratain is dolgozik — de mechanikus írógépen, mert a számítógépet nem szereti. Az ősz hajú, kis termetű, sovány Kalasnyikov budapesti látogatásán sötétkék öltönyt viselt, arany nyakkendőtűje egy pici kalasnyikovot ábrázolt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-11-10: Magazin - x:

Sepsiszentgyörgyi iparosok országos gyűlése — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi ipartársulatokat körlevélben értesítette az ipari minisztérium: 1879. május 31-én országos nagygyűlést tart, és felkéri, hogy egy tagot bízzon meg, aki a módosító javaslatot is előterjeszti Budapesten. A város iparosai elkészítették módosító javaslatukat, amelyből ismételten a régi céhes élethez való ragaszkodásuk tűnt ki. Küldöttnek László Károly csizmadiamestert választják, aki miután elolvasta a módosító javaslatot, nem vállalta a küldetést.
2009-11-10: Magazin - x:

Ciprus saját macskafajtái

Ciprus, amely 9500 évvel ezelőtt elsőként háziasította a macskát, nemzetközileg el kíván ismertetni két bennszülött fajtát, a karcsú Afroditét és a kissé tömzsi Szent Helénát. Két igen ősi fajtáról van szó — nyilatkozta Drita Sjekloca, a Ciprusi Macskatenyésztők Társaságának illetékese.