A régi SepsiszentgyörgyA Pán ásványvíz forráskezelő hivatala — József Álmos

2009. november 11., szerda, Magazin

A kászonjakabfalvi borárnyéki telep ásványvízforrását és palackozását dr. Fogolyán Kristóf 1920-ban vette át, és Pán-forrásnak nevezte el.

Lévén sepsiszentgyörgyi lakos, dr. Fogolyán a forráskezelőség irodáját itt nyitotta meg, amint arról a Kós Károly tervezte gyönyörű reklámplakát és a hivatal cégjelzéses levelezési lapja tanúskodik. Az ásványvíz népszerűsítésére a 20-as években Pán-ünnepséget és bemutatót rendeztek a város piacterén. Ennek egy mozzanatát, az allegorikusan feldíszített és borvizes üvegekkel megrakott szekér felvonulását örökítette meg a mellékelt felvétel.

(A közölt dokumentumok dr. Fogolyán Kristóf unokájának, Fogolyán Kristóf Miklósnak a tulajdonát képezik.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-11: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, férj, édesapa, testvér, vő, rokon, barát és ismerős, a sepsiszentgyörgyi születésű nagyajtai
ANTAL PÉTER
életének 42. évében hosszú betegség után elhunyt.
Temetése 2009. november 12-én, csütörtökön 14 órakor lesz a szemerjai új református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4227794
2009-11-11: Magazin - x:

Hawking popszámot ,,énekel”

Popszámmal emlékezik csillagász barátjára, a néhai Carl Saganra Stephen Hawking elméleti fizikus: a tolószékhez kötött tudós hangja beszélőgépén keresztül szólal meg a zenei klipben, melynek kislemeze Sagan 75. születésnapjá­ra időzítve hétfőn jelent meg.