Eredményesen szigorított Brüsszel

2009. november 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Eredményesnek bizonyultak azok az erőfeszítések, amelyeket az Európai Bizottság tett tavaly óta annak érdekében, hogy szigorítsa a tagországoknak járó európai uniós felzárkóztatási támogatások kifizetésének ellenőrzését — állapította meg a témáról Brüsszelben kiadott jelentés.

A bizottság tavaly fogadott el egy programot — az Európai Parlament és az Európai Számvevőszék ajánlásai nyomán — a kifizetések kezelé­sében elsődlegesen felelős tagállamok irányítási és ellenőrzési rendszereinek megerősítése, valamint a kifizetési kérelmek hibáinak csökkentése céljából. Az intézkedések azt próbálják elősegíteni, hogy a tagállami hatóságok körültekintően ellenőrizzék a strukturális alapok kiadásainak elszámolhatóságát, mielőtt a kifizetési kérelmeket benyújtják a brüsszeli bizottsághoz, és amennyiben ezek nem felelnek meg az elvárásoknak, szigorú intézkedéseket léptessenek életbe a kifizetések visszatartása vagy a pénzek visszaszerzése érdekében.

A most kiadott jelentés szerint a szigorítás máris konkrét eredményeket hozott. Idén például Brüsszel már 629 millió eurónyi szabálytalan kifizetést visszaszerzett, és becslései szerint további félmilliárd eurót fizettet vissza az év végéig. A tagállamok emellett ,,maguk is egyre gyakrabban folyamodnak pénzügyi korrekciókhoz, ezáltal nagyobb mozgásteret nyernek ahhoz, hogy másik támogatható projekt számára igényeljenek kifizetést" — áll a brüsszeli közleményben.

Pawel Samecki, az uniós felzárkóztatási támogatásokért felelős biztos szerint az új rendszer ,,hosszú távon segíteni fog a hibaarány csökkentésében és az adófizetők pénzének megóvásában". Sikerült előrehaladást elérni a pénzügyi szabályok egyszerűsítésére irányuló erőfeszítések terén is — tette hozzá.

Az EU belső támogatási (kohéziós) politikája segítségével mintegy 600 000 munkahely jött létre az EU-ban 2000 óta — derül ki a bizottság adataiból. E politika keretében a 2007—2013-as időszakban a huszonhét tagállamban összesen 347 milliárd euró értékű beruházás valósul meg, ami az ugyanezen időszakra szóló teljes uniós költségvetés harmincöt százaléka.

(MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az információ és a siker (Sikerakadémia) — Főcze Gyula

Valahányszor terítékre kerül a globális (világmszintű) gazdasági fejlődés irányainak boncolgatása, makrogazdasági elemzése, ismételten hangsúlyozzuk a munka, a tőke, a természeti erőforrások, a vállalkozó és a vállalkozói szellem létfontosságú jelentőségét. Ötö­dik nagyon fontos tényezőként, nem véletlenül, az információt emlegetjük, hisz a piacgazdaság, a tudásalapú és információs társadalom kereslet és kínálat alapján működő szegmenseiben a hasznosság szempontjából nélkülözhetetlen tényező. Rögtön ki is jelenthetjük: az információ a vállalkozói siker titka.
2009-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Stabilizálódik a világgazdaság
A világgazdaság stabilizálódik, most viszont olyan kihívással kerül szembe, hogy a kormányzati politikák vezette kilábalásból hogyan valósítson meg önfenntartó növekedést — jelentette ki Angel Gurría, az OECD főtitkára hétfőn egy torontói konferencián mondott beszédében.