SikerakadémiaAz információ és a siker — Főcze Gyula

2009. november 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Valahányszor terítékre kerül a globális (világmszintű) gazdasági fejlődés irányainak boncolgatása, makrogazdasági elemzése, ismételten hangsúlyozzuk a munka, a tőke, a természeti erőforrások, a vállalkozó és a vállalkozói szellem létfontosságú jelentőségét. Ötö­dik nagyon fontos tényezőként, nem véletlenül, az információt emlegetjük, hisz a piacgazdaság, a tudásalapú és információs társadalom kereslet és kínálat alapján működő szegmenseiben a hasznosság szempontjából nélkülözhetetlen tényező. Rögtön ki is jelenthetjük: az információ a vállalkozói siker titka.

Az információ a termelést és a szolgáltatásokat előkészítő időszakban, a vezetői döntéshozatal megalapozásában játszik kiemelkedő szerepet. Hogy mennyire létfontosságú a gazdaságban és életünk minden területén, azt abból is kikövetkeztethetjük, hogy ma már az információk beszerzésére és közvetítésére számtalan ügynökség, független infobróker vagy egyszerű alkalmazott alapított irodát szerte a nagyvilágban. Nemrég olvastam egy központi üzleti szakfolyóiratban, hogy Németországban például egy Velten Tánia nevű hölgy, aki fényképész, és harmincas éveit tapossa, néhány évvel ezelőtt négy barátjával közösen létrehozott egy kis infobróker-irodát, mely a lehető legváltozatosabb információk szolgáltatását tűzte ki célul. Egy egyszerű telefonszám megszerzésétől vállalati kapcsolattartó személyek azonosításáig, bankok elérhetőségétől különböző adatbázisok felkutatásáig, szaküzletek megkeresésétől jelentős személyiségek életrajzáig, tudományos kutatások eredményeinek közléséig, statisztikai adatok rendszerezéséig vagy akár részletes piackutatásig megrendelésre mindent elvégeznek. Amint látható, ez a kis iroda gyakorlatilag bármilyen információt bármivel kapcsolatban megtalál, rendszerez, és piaci értékének megfelelően bármely megbízónak el is ad. Amint azt a tulajdonosnő elmondta, a lehető legérdekesebb kívánságoknak is eleget kell tenniük, hisz a kliens azért fizet. Megrendeléseik folyamatosan szaporodnak, és az iroda tulajdonosai egyre sikeresebbek és gazdagabbak lesznek.

Hát persze, Németországban mindez lehetséges, mondhatná valaki, de mit tehetnénk mi, székelyföldi egyszerű gazdasági szereplők, ki veszi meg tőlünk, és minek az információt, mikor régióinkban semmi sem működik?

Nekem az a véleményem, bele lehet vágni, hisz a gyakorlat azt igazolja, hogy a válságok mélypontjain eszközölt befektetések a fellendülés időszakában aránylag rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket produkálnak. Először is tesztelni kell az ötlet életképességét. Leghasznosabb információ a mai körülmények között például a munkalehetőségek felkutatása lehet. A német hölgy is azzal indított, és mivel a bankok konzervatív hozzáállása tőkebiztosítás tekintetében nem jelentett megoldást, az ötlet megvalósításába baráti kölcsönből vágott bele. Egy másodkézből vásárolt számítógép, a saját fix telefon és egy fax segítségével nekilátott. Az ötlet bevált, a tevékenység működőképes. Szűkös erőforrásainak intelligens és hatékony felhasználásával és főként ismeretségi köre közbenjárásával a hölgy megtalálta az első megrendelőket.

Amikor a szolgáltatás beindult, a tulajdonosnak nem futotta szokványos reklámkampányra. Ki kellett találni azt a hirdetési formát, mellyel évente legalább négy alkalommal — tavasz, nyár, ősz és tél elején — eszébe juttatják a vásárlóknak, hogy az infobróker-iroda létezik és dolgozik. A közvetlen elektronikus levél bizonyult a legolcsóbb és a legkedveltebb reklámozási taktikának, mely azzal is fokozta népszerűségét, hogy apró figyelmességek, ajándékok, ismeretterjesztő kiadványok kísérték. Például a nyár beállta előtt postázott levelek mellé műanyag köténykét csomagoltak ajándékba, melyet szabadtéri flekkensütésnél használhattak a potenciális ügyfelek. Ennek az eredeti promoválási módszernek és a kuncsaftokkal való folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetően az infobróker-iroda sikeres lett. A sorozatosan érkező megrendelések és az ügyfelekkel kötött szerződések értéke 10 euró és 3500 euró között mozog, a megrendelt infocsomag természete és a rendelkezésre bocsátáshoz szükséges idő függvényében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A középosztályt is elérte a válság

Már a középosztály anyagi biztonságát is kezdi veszélyeztetni a gazdasági válság, sok korábbi adakozó most támogatásért fordul a segélyszervezetekhez — mondta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke Budapesten, a Nemzetközi Vöröskereszt európai humanitárius helyzetről szóló legújabb jelentésének bemutatóján.
2009-11-11: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Eredményesen szigorított Brüsszel

Eredményesnek bizonyultak azok az erőfeszítések, amelyeket az Európai Bizottság tett tavaly óta annak érdekében, hogy szigorítsa a tagországoknak járó európai uniós felzárkóztatási támogatások kifizetésének ellenőrzését — állapította meg a témáról Brüsszelben kiadott jelentés.