Az Európai Filmdíj jelöltjei

2009. november 14., szombat, Magazin

A Berlini Filmfesztiválon februárban készült felvétel, balról jobbra: Tankó Norbert, aki a történetben a főszereplő fiát alakítja, Mátray László, Péter Hilda, Peter Strickland rendező és Pálffy Tibor

A Varga Katalin című brit―román―magyar koprodukcióban készült alkotás az ,,európai Oscarok" Európai Felfedezés elnevezésű, elsőfilmes rendezőknek kiírt kategória egyik jelöltje.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a filmet Peter Strickland 36 éves brit rendező tizenhét nap alatt forgatta Háromszéken és Csíkban csupán 25 000 dollárból. Szereplői helyi színészek és amatőrök, címszereplője Péter Hilda, sepsiszentgyörgyi születésű, akkor még sepsiszentgyörgyi, jelenleg kolozsvári színésznő, s a főbb szerepek egyikét Pálffy Tibor játssza. A film hangmérnökei idén a Berlini Filmfesztiválon Ezüstmedvét nyertek, de a film nagydíjat kapott a koppenhágai és a Piestany-i (Szlová­kia) filmfesztiválon. Az Európai Filmdíjért a német―izraeli koprodukcióban készült Ajami, a grúz―kazah Gagma Napiri, a francia―dán Sois Sage, valamint a török―német koprodukcióban készült Sonbahar című alkotásokkalversenyez.

Jacques Audiard börtönthrillerét, A prófétát hat kategóriában jelölte díjára az Európai Filmakadémia. A film májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, és Franciaország a legjobb külföldi film Oscar-díjára is nevezte. De a legjobb európai film díjának jelöltjei közt van a Cannes-ban szintén sikert aratott brit Fish Tank című kamaszdráma, az Engedj be! című, Torontóban díjazott svéd dráma, A felolvasó, amely Oscar-díjat hozott Kate Winsletnek, a nyolc Oscarral kitüntetett Gettómilliomos és Michael Haneke Aranypálma-díjas A fehér szalag című háborús filmdrámája.

Az Európai Filmdíjakat december 12-én a németországi Bochumban adják át a nyerteseknek, akiket az Európai Filmakadémia több mint kétezer tagja választ ki. A díj hivatalos honlapja: a www.europianfilmawards.eu.

(MTI―P. M.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-14: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, unoka, testvér, rokon, jó barát és szomszéd,
IFJ. DUKA DEZSŐ
34 éves korában, türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2009. november 16-án 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a közös temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
634/b
2009-11-14: Magazin - x:

Megjelenik Nabokov Laurája

Vladimir Nabokov halála után 32 évvel szenvedélyes vitákat kavar irodalmi körökben, hogy megjelentetik Laura című befejezetlen művét, noha a szerző halála előtt azt kérte, hogy égessék el a kéziratot. A könyvet november 17-én egyszerre hozzák forgalomba New Yorkban és Londonban.