Woodstock egyik gitárhőse Budapesten

2009. november 17., kedd, Magazin

Budapesten lép fel Johnny Winter, a negyven évvel ezelőtti legendás woodstocki rockfesztivál egyik szereplője. A kiváló — mellesleg albínó — bluesgitáros november 23-án a Diesel Klubban zenél.

Johnny Winter maga az élő zenetörténelem: első — azonnal sikeres — szólólemezét az 1969-es woodstocki rockfesztivál évében adta ki, azóta járja a világot, és szórakoztatja a bluesrajongókat egyedi stílusú gitárjátékával. A texasi születésű Johnny Winter — öccse, a billentyűs hangszereken és szaxofonon játszó Edgar is híres zenész lett — már tizennégy évesen zenekart alapított, három évvel később pedig bemerészkedett B. B. King bluesgitáros egyik koncertjére Beaumont teljesen feketék lakta negyedében. Balhé helyett még színpadra is léphetett, és King hangszerén adott ízelítőt nem mindennapi tudásából. A nagyközönségnek a Rolling Stone kulturális magazin fedezte fel, amely 1968-ban cikket közölt róla, egy év múlva pedig már egyike lehetett a háromnapos woodstocki rockfesztivál fellépőinek. A rendezvényen augusztus 17-én vasárnap a Blood, Sweat and Tears és a Crosby, Stills, Nash and Young koncertje között lépett színpadra (két számban öccse is vele volt), és kilenc dalt adott elő. Ezek között volt saját szerzemény — a Leland Mississippi Blues, a Mean Town Blues — és bluesklasszikus — a Tobacco Road vagy a Johnny B. Goode — feldolgozása is.

Woodstock 40. évfordulójára idén végre megjelent Johnny Winter fesztiválon adott koncertje is; várható, hogy a mester Budapesten is felidézi majd négy évtizeddel ezelőtti műsorát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-17: Magazin - x:

Világ múmiái, egyesüljetek

Egyedülálló kiállítással várja mától látogatóit az Ottoneum természettudományi, valamint a halotti kultuszokkal foglalkozó múzeum a németországi Kasselben, ahol a világ minden tájáról közel hetven múmiát mutatnak be.
2009-11-17: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Hi-tech-képzés Mikulásoknak
Nagy-Britanniában hi-tech-továbbképzést kapnak a Mikulások játéktanból. Főleg a korosodóbb Télapóknak okoz gondot a lépéstartás önerőből az elektronikus játékok fejlődésével, és sokan nem értik közülük, hogy mily szerkentyűt kérnek a gyerekek tőlük.