Világ múmiái, egyesüljetek

2009. november 17., kedd, Magazin

Egyedülálló kiállítással várja mától látogatóit az Ottoneum természettudományi, valamint a halotti kultuszokkal foglalkozó múzeum a németországi Kasselben, ahol a világ minden tájáról közel hetven múmiát mutatnak be.

Míg az Ottoneum természettudományi szempontok alapján tárja fel a két évezredes vagy még régebbi múmiák titkait, addig a halotti kultuszokkal foglalkozó múzeum a múmiák kultúrákban játszott szerepét mutatja be.

,,Az eljárás teljes technikai történetét akarjuk ábrázolni, a legrégebbi, évezredes múmiáktól kezdve napjaink plasztinációjáig" ― mondta Kai Füldner, az Ottoneum vezetője. Bemutatnak azonban számos olyan múmiát is, amely eljárás nélkül, a természet ereje ― például jég vagy levegőtlenség ― által mumifikálódott. Állatmúmiák szintén szerepelnek a rendhagyó kiállításon. ,,Legnagyobb büszkeségünk azonban az egyiptomi Imhotep múmiája. Bár a sírrablók súlyosan megrongálták, még így is lenyűgöző" ― fogalmazott az igazgató. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy emberekről van szó ― emelte ki Füldner. ,,Államférfival állunk szemben, mindegy, milyen régóta halott. Ezért egyfajta tiszteletet akarunk vinni a kiállításba" ― tette hozzá. Ez az ismeretlen múmiákra is vonatkozik. ,,Emberek voltak, akik évszázadokkal ezelőtt éltek, szerettek és nevettek" ― mondta.

A múmiák nem csak Egyiptoméi voltak ― hangsúlyozta a halotti kultuszokkal foglalkozó múzeum vezetője. ,,Mindenütt a világon mumifikáltak, legkésőbb a barokk kor óta Európában is. Ezzel kísérelték meg valóra váltani az örök életről szőtt álmokat. A szellemi halhatatlanság iránt táplált reményt a test tartósításával kellett alátámasztani" ― fejtette ki Reiner Sörries. A kiállításon látható lesz egy wellness-termékekkel telerakott bevásárlókocsi, csakhogy lássuk, nem is vagyunk annyira távol a test megőrzésének gondolatától ― tette hozzá.

A hesseni Kasselben ma nyíló kiállítást jövőre New Yorkba és az Egyesült Államok más városaiba is elviszik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-17: Magazin - x:

Esküszöveg 1852-ből - Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi Csizmadiacéhen belül 1852-ben megalakult a Legényi Társaság. A város területén dolgozó segédek gyűléseket tartottak a megválasztott dékánok vezetésével.
2009-11-17: Magazin - x:

Woodstock egyik gitárhőse Budapesten

Budapesten lép fel Johnny Winter, a negyven évvel ezelőtti legendás woodstocki rockfesztivál egyik szereplője. A kiváló — mellesleg albínó — bluesgitáros november 23-án a Diesel Klubban zenél.