Nyolcezer éves fegyvergyár

2009. november 18., szerda, Magazin

Nyolcezer éve, a középső kőkorban Leicestershire grófság területén valóságos fegyvergyár működött, amelynek maradványait egy építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárás során fedezték fel Melton közelében.

,,Körülbelül ötezer kovakődarabkát gyűjtöttünk össze egy parányi területen. Alakjukból következtetni tudunk arra, hogy a mezolitikumból származnak. A leletek többsége a kovakő pattintásakor, a nyílhegyek készítése közben keletkezett hulladék" — magyarázta Wayne Jarvis ásatásvezető régész a http://.thisisleicestershire.co.uk hírportálon. Szenzá­ciósnak nevezte a leletet, mivel korábban hasonló helyszínt soha nem sikerült feltárni a brit szigeteken, a középső kőkorból származó eszközöket többnyire szántás közben fordítja ki a talajból az eke.

Mint a régész rámutatott, Leicestershire grófság területén kevés a kovakő, a legközelebbi lelőhely Lincolnshire-ben van, így a nyersanyag nagy becsben állhatott, és a ,,leselejtezett" nyílhegyeket valamiképpen újrahasznosították. A helyszínen több kisebb kőhalmot is felfedeztek, vélhetően ezzel erősítették a talajhoz az állatbőrből készült ,,sátorlapokat". A kőkori fegyverkészítők ,,tábortüzének" helyét is felfedezték, ahol elszenesedett állatcsontmaradványokat találtak.

A középső kőkori népesség nomád életmódot folytatott, vadkanra, szarvasra, vadmacskára vadászott. Pattintott kőeszközöket használtak, ismerték a tüzet, ám nem készítettek cserépedényeket, és nem ismerték a fémet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-18: Magazin - x:

Oroszország még nagyobb lett

Oroszország — eddig is a világ legterjedelmesebb országa — a Távol-Keleten további 4,5 négyzetkilométerrel lett nagyobb az utóbbi három év alatt egy földrengés és egy vulkánkitörés folytán — tájékoztatta egy kutató a szahalini parlamentet.
2009-11-18: Magazin - x:

Szenteltvíz-automata járvány ellen

Olaszországban szenteltvíz-automatával rukkolt ki egy feltaláló, hogy fékezze az influenzajárvány terjedését.