Csillagászati események — Koszta Zoltán

2009. november 21., szombat, Magazin

2009. november 23-án este, amennyiben felhőtlen lesz az égbolt, Hold—Jupiter együttállást figyelhetünk meg.

Ekkor a negyvenszázalékos növekvő Hold 2 fok 56’-re lesz a Jupitertől, mégpedig a Bak csillagképben. Az együttállást sötétedés után (kb. 17.30-tól) lehet megfigyelni a déli égbolton mindaddig, amíg a két égitest le nem nyugszik (kb. 22 órakor). Itt említeném meg, hogy a Neptunusz bolygó is a közelben tartózkodik, tehát együttállásban van a két égitesttel, ám szabad szemmel nem látható.

Másik, remélhetőleg látványos csillagászati esemény 2009. december 6-ról 7-re virradó éjszaka következik be. Ekkor lesz a Hold—Mars együttállás. A két égitest az Oroszlán csillagkép közelében tartózkodik, és éjféltől virradatig lesz látható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-21: Magazin - x:

Krimiolvasási világrekord

Arnd Rühlmann bambergi színész és kabaréénekes felállította a krimiolvasás új világrekordját: 62 órán át olvasott fel bűnügyi történeteket. Bár eredeti célját, hogy 72 órán keresztül olvasson fel egyhuzamban, nem sikerült elérnie, mivel megfázás miatt abba kellett hagynia.
2009-11-21: Magazin - x:

Brit tudós írta a call-girl-blogot

Egy brit tudós bevallotta, hogy ő Belle de Jour, az anonim blogger, aki call-girlként szerzett tapasztalatairól számolt be internetes naplójában, amiből több könyv és egy tévésorozat is született. Brooke Magnanti elmondta: attól tartott, egy volt barátja elárulja, ezért leplezte le inkognitóját.