Családtörténeti kötet Pilinszky Jánosról

2009. november 21., szombat, Magazin

Kovács Erika, Pilinszky Já­nos unokahúga könyvében a visszaemlékezések, fényképek mellett a Pilinszky-családrajz, valamint a híres operaénekes, Pilinszky Zsigmond pályaképe is helyet kapott. A Nap Kiadó gondozásában megjelent, Pilinszky és a család című, 160 oldalas kötet a személyes emlékek felidézésével kezdődik ― mondta el a szerző, aki gyerekkorában együtt lakott Pilinszky Jánossal.

,,János nem tudott otthon írni, ezért legtöbbször a Nárcisz presszóban dolgozott. Gyakran felkerestük ott" ― emlékezett vissza Kovács Erika. Mint elmondta: a kötetben szereplő mintegy száz levelet nagynénje, Baitz Mária hagyta rá, ezeket először 2003-ban az Osiris Kiadó adta közre Mindenből költészet lesz és csend... címmel. Az akkor publikált dokumentumokat egészítette ki a szerző például Pilinszky János gyerekkori barátainak visszaemlékezéseivel, még kiadatlan, mintegy 120 darab családi fényképpel. A kötet a Pilinszky család történetének összefoglalójával végződik.

Kovács Erika elmondta: sokáig nem tudta, mihez kezdjen a hozzákerült dokumentumokkal, aztán az 1980-as évek elején kezdte el azokat sajtó alá rendezni. A levelek 1976 és 1981 között íródtak, és a költő utolsó éveiről, hallgatásának okairól tudósítanak. ,,Sokan kérték, hogy adjam oda a leveleket, de végül úgy éreztem, ez az én feladatom, nekem kell ebből a család történetét megírnom" ― mondta a szerző, aki hozzátette: a kötetben valamennyi még nála lévő dokumentum olvasható.

A könyv érdekessége, hogy korabeli újságcikkel, híranyagok alapján közreadja Pilinszky János nagybátyjának, Pilinszky Zsigmondnak a pályaképét is, aki az 1920-as és 1930-as évek ünnepelt tenorja volt.

Pilinszky János költő-műfordító 1921-ben született, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar művésze volt, aki 1971-ben József Attila-díjat, 1980-ban pedig Kossuth-díjat kapott. 1981. május 27-én hunyt el Budapesten.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-21: Magazin - x:

Brit tudós írta a call-girl-blogot

Egy brit tudós bevallotta, hogy ő Belle de Jour, az anonim blogger, aki call-girlként szerzett tapasztalatairól számolt be internetes naplójában, amiből több könyv és egy tévésorozat is született. Brooke Magnanti elmondta: attól tartott, egy volt barátja elárulja, ezért leplezte le inkognitóját.
2009-11-21: Kitekintő - x:

Buen camino! — Jó utat! — Turóczi Ildikó

Péter Alpár rajza
Gall földön járok, itt minden más, édeskés, buja trágyaillat lengi be a helyet, valami ősi erotika, vad és elemi, mélyről feltörő. Táncolom, bicegem, mozdulom nagyanyám boszorkánytáncát, mert boszorkány volt ő, varázsló és sámán, aki értette a föld nyelvét, ki úgy hatolt be erdőbe, mezőbe, mint aki hazamegy, feloldódott benne, és szót értett növénnyel, állattal, fűvel, fával. Sámánszoknyáját adta rám, hajnalban indultunk messzi utakra, beleolvadtunk a bejárt helyekbe, megvarázsolta ételünk, italunk. Félelmet nem ismert, egyenes gerinccel csörtetett az életben, dacosan vad tekintete tiszteletet parancsolt. Az ő ősi ereje kísér most úttalan utakon, és elegyedik, keveredik a világlombú fa lágy mesevilágával.