Az év angol szava

2009. november 24., kedd, Magazin

Az unfriend, vagyis a baráttiltás lett az év angol szava a New Oxford American Dictionary szerint. A helyezettek között a halott hírességekre alkalmazott deleb (dead celebrity) is helyet kapott, csakúgy mint a sexting, ami a szexuális tartalmú szöveges és képüzeneteket takarja.

Az unfriend a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak világának kedvelt szava, és arra utal, hogy valaki már nem akarja barátként számon tartani felhasználótársát. ,,Az internetes közösségi oldalak kontextusában értik a jelentését, és modern igeként való elfogadása érdekes választássá teszi az év szavára" ― mondta Christine Lindberg, az Oxford szótár amerikai programjának vezető lexikográfusa. A technológia terén a hashtag (kettőskeresztelés), az intexticated (besömizett) és a sexting (szexesemesezés) kapott külön említést. A kettőskeresztelés azt jelenti, hogy egy szó vagy kifejezés után odabiggyesztik a kettőskeresztet, amely a Twitter közösségi oldalon például megkönnyíti a hasonló hozzászólások keresését. Az intexticated a vezetés közbeni őrült SMS-küldözgetésre utal, míg a sexting szexuális tartalmú üzenetek küldését jelenti.

Gazdasági téren a freemium szó aratott nagy sikert, ez olyan üzleti szolgáltatást takar, amelynek bizonyos alapszolgáltatásai ingyen elérhetők. Szintén nagy tetszést aratott a funemployed, vagyis az örömmunka-nélküli, kéjmunkanélküli kifejezés. Ezzel a szóval olyan frissen munkanélkülivé vált embereket jellemeznek, akik az élet napos oldalát nézve jól akarják magukat érezni munka nélkül is. A politika világában a birther szó ért el nagy sikert, ez a kifejezés azokat az összeesküvéselmélet-hívőket tömöríti, akik meg vannak győződve arról, hogy Barack Obama elnök anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem is az Egyesült Államok területén született (ha ez így lenne, nem lehetne elnök). A felsoroltak mellett nagy népszerűségnek örvend a deleb, vagyis dead celebrity (hulleb, haleb), ami a halott hírességekre utal, valamint a choice mom, vagyis a szinglimami.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-24: Magazin - x:

Véget ér az Oprah Winfrey Show

Hamarosan lezárul a televíziózás egyik korszaka, Oprah Winfrey pénteken ugyanis bejelentette, hogy 2011-ben befejezi világhírű talkshow-ját. Winfrey élő adásban számolt be döntéséről és az okokról, amelyek miatt úgy döntött, hogy 25 év múltán, 2011-től már nem jelentkezik az Oprah Winfrey Show, a műsor, amelyet a világ egyik legsikeresebb tévéműsorának tartanak.
2009-11-24: Gazdaság - x:

Közelebb a magyar hagyományra építkező nemzetközi idegenforgalomhoz — Kisgyörgy Zoltán

Kézben a szándéknyilatkozat
Szóltunk már lapunk oldalain arról, hogy a jellegzetes magyar szürke marha európai hajtóútjai mentén a régi hagyományon alapuló idegenforgalmi, nemzetközi turisztikai útvonalat alakítanak ki németországi kezdeményezésre. Leader-program született, s ennek pénzalapjaira a jövőben pályázni lehet mifelénk is, hiszen e nagy útnak — ahogyan most ,,európai" nyelven nevezik, az Oxenwegnek — a legkeletibb pontja lesz majd a Cenk alatti város, Brassó. Nos, ebben a programban Románia részeként megyénk is partner.