Sível a Déli-sarkra

2009. november 25., szerda, Magazin

Nyolc nő sílécen indult a Déli-sarkra, hogy e nem mindennapi teljesítménnyel ünnepelje az egykori Brit Birodalom 53 gyarmatából létrejött Nemzetközösség 60. évfordulóját. Az antarktiszi bázisról hétfőn indult csapat naponta 6—10 órát síelve, összesen 800 kilométert fog megtenni, hogy január elsején elérje a Föld déli pólusát.

Az expedíció tagjai egy-egy szánt húznak maguk után, amelyen a negyven napra elegendő élelmiszert és felszerelést szállítják. A Nemzetközösség Női Antarktisz Expedíciója 130 kilométert elérő óránkénti szélsebességre és akár mínusz 40 Celsius-fokos hidegre is számíthat. A folyamatosan a horizont felett látott nap ellenére a napsugárzás jelentős részét a fehér hó visszaveri, ezért a nap melegének hiánya — kombinálva a tengerszint feletti háromezer méteres magassággal — azt eredményezi, hogy a Déli-sarkon van a föld leghidegebb éghajlata.

Az expedíció tagjai a Nemzetközösséghez csatlakozott nyolc országból — Bruneiből, Ciprusról, Ghánából, Indiából, Jamaicáról, Új-Zélandról, Szingapúrból és Angliából — származnak. A csapat már az út kezdetén nehézségekbe ütközött, ugyanis az Argentína által felügyelt Patriot Hills mellett egy szélvihar annyira megtépázta a sátrakat, hogy kölcsönsátorban kellett meghúzniuk magukat, míg megfoltozták a sajátjaikat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-25: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalomtól megtört szívvel és a sors előtt tehetetlenül tudatjuk, hogy a legjobb édesanya és feleség,
RÂPIANU EMILIA
túl korán, 56 éves korában elhunyt.
Temetése 2009. november 26-án, csütörtökön 14 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától a közös temetőben.
Mindig emlékezetünkben maradsz, lépteinket vezeted, és mi követjük tanácsaidat. Szelíd arcod soha nem merül feledésbe. Mindig szeretni fogunk. Nyugodj békében, őrangyalunk!
Gyászoló családja
4228254
2009-11-25: Magazin - x:

Felfedezése közben ették

Igazi last-minute felfedezést tett Andrew Marshall, a brit Yorki Egyetem kutatója a tanzániai Magombera őserdőben. Egy kígyóra lett figyelmes, amely épp egy kaméleont készült lenyelni. Feltűnt neki, hogy az áldozat egy ismeretlen faj egyede.