Felfedezése közben ették

2009. november 25., szerda, Magazin

Igazi last-minute felfedezést tett Andrew Marshall, a brit Yorki Egyetem kutatója a tanzániai Magombera őserdőben. Egy kígyóra lett figyelmes, amely épp egy kaméleont készült lenyelni. Feltűnt neki, hogy az áldozat egy ismeretlen faj egyede.

A kutató elüldözte a ragadozót, a zsákmányt pedig biztonságba helyezte, majd kollégáival együtt megvizsgálta. A gyanút, hogy új fajról van szó, végül két további példány észlelésével sikerült alátámasztani — tudósított a Der Standard osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) az African Journal of Herpetology szaklapban megjelent beszámolóra hivatkozva. A magomberai kaméleont a kutatók a Kinyongia magomberae névre keresztelték.

A hüllő élőhelyéül szolgáló Magombera erdő veszélyeztetett terület. Marshall eredetileg azért kereste fel, mert karcsúmajmokat szeretett volna tanulmányozni az erdő fenntartható használatáért és védelméért végzett kutatása részeként. Bízik benne, hogy a kaméleon felfedezésével még közelebb is kerülhet céljához, mint a helyi majmokról gyűjtött adatok révén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-25: Magazin - x:

Sível a Déli-sarkra

Nyolc nő sílécen indult a Déli-sarkra, hogy e nem mindennapi teljesítménnyel ünnepelje az egykori Brit Birodalom 53 gyarmatából létrejött Nemzetközösség 60. évfordulóját. Az antarktiszi bázisról hétfőn indult csapat naponta 6—10 órát síelve, összesen 800 kilométert fog megtenni, hogy január elsején elérje a Föld déli pólusát.
2009-11-25: Magazin - x:

A királynő új ruhája

Új ruhát öltött II. Erzsébet brit királynő egyik legidősebb alattvalója tiszteletére, miután az agg hölgy megrótta őt születésnapi üdvözlőkártyáin látszó egyhangú viselete miatt.