MementóBerde Sándor — Kisgyörgy Zoltán

2009. november 25., szerda, Magazin

Aki az Oltfejben, Fotos faluban barangol, nem is sejti, hogy áll még ott az a ház, melyben a református teológiai tanár és egyházi író bölcsőjét ringatták. Ott született a szentivánlaborfalvi jeles Berde família sarjaként (Berde Mó­zsa is ennek a családnak a tagja volt) 1865 nyarán.

A teológiát 1877-ben kezdte Bécsben, majd egy év múlva Nagyenyeden, 1881-től Bázelben folytatta, és ott is végezte el. Hazatérve a Kolozs megyei Kackó (Câţcău) kálvinista lelkésze volt. Ott született három gyermeke, akik közül a legnagyobb a neves festőművész Berde Amál (1886—1976), a középső az író Berde Mária (1889—1949), a legkisebb fia, a neves orvos és szakíró Berde Károly (1891—1971) volt. 1890-ben lett a nagyenyedi teológia tanára. Cikkeket, tanulmányokat közölt az Egyházi és Iskolai Szemle, a Protestáns Közlöny oldalain. Életéről és munkásságáról Jancsó Sándor értekezett B. S. theológiai tanár élete címmel a Nagyenyedi Értesítő 1896-os számában. Porai a nagyenyedi temetőben pihennek. Kackón, ahol jelenleg már csak három magyar család él, márványtábla őrzi emlékét. Ott gyűltek össze ünnepelni a nagyvilágból (Svájctól Amerikáig) a Berde rokonok Berde Mária születésének 120., halálának 60. évfordulója alkalmából, ahol Berde László székelyudvarhelyi református lelkipásztor, akinek nagyapja Berde Sándor testvére volt, bemutatta a Berdék családfáját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-25: Magazin - x:

Dohányfüstmentes lakóépület

Kelet-Harlemben nyílik meg New York első, teljesen dohányfüstmentes lakóépülete, amelynek közvetlen környezetében sem gyújthatnak majd rá a lakók — jelentette a CBS 2 televízió.
2009-11-25: Riport - x:

Levegőben a zoltáni Olt-híd — Szekeres Attila

Szükség van a pallóra
A megyeszékhely közelében levő Gidófalva község hivatalosan négy, de valójában hat faluból áll. A helybeliek ezt hangsúlyozzák is, hisz Fotosmartonos két külön település, Fotos és Martonos, akárcsak Étfalvazoltán: Étfalva és Zoltán. Annak ellenére, hogy utóbbi kettőt 110 éve eggyé nyilvánították, eléggé távol esnek egymástól, s még természetes határ is elválasztja őket: az Olt vize. Ezen át biztosított volt az átjárás, ám az utóbbi időben bizonytalanná vált a helyzet.