A növények üzeneteKivárni a csodát — Jártó Kocsis Edit

2009. november 26., csütörtök, Család

A gyerekeket nem igazán köti le egy növény látványa, ők a mozgalmas világra figyelnek. Nekem gyerekkoromból mégis élénken megmaradt egy növény emléke, és a csodálat, amellyel ezt éveken keresztül figyeltem.

Volt ugyanis egy fügefánk, mely ládában napozott nyaranta az udvaron. Girbegörbe, tekergőző léggyökerei eleve másak voltak, mint a mifelénk növő többi fáé. Levelei a férfitenyér nagyságával vetekedtek, különleges formájuk pedig csak a teremtés meséjével kapcsolatos festményekről tűnt ismerősnek.

Büszke voltam a különös fára, hiszen fügét csak préselt formában láthatott néhány gyerek karácsonykor a csomagban. Aki nálunk járt, mind kíváncsian nézegette a délvidéki növényt, mely megtestesítette az itteni emberek sóvárgását az örök napsütés felé.

Különösen nagy lett az érdeklődés, amikor apró, zöld fügécskék jelentek meg a fán. Mi, gyerekek naponta megszemléltük, történt-e valami változás, érik-e a füge. A gyümölcsök, bár lassan, de nőttek, továbbra is zölden virítottak. Így telt el a nyár. Már őszbe fordult az idő, amikor a többi fán lassan sárgulni kezdett a levél, csak a fügefa zöldellt még. Elképzeltem, ahogy a többi fa összesúg irigykedve, amiért e furcsa idegennek még az ősz is megkegyelmez. Aztán az egyik nap észrevettem, hogy sárgulni kezdett az egyik szép szelvényezett levél, majd még egy, és legnagyobb szomorúságomra le is hullott. Nem csak azt éreztem, hogy a gyerekek társasága előtt kezdem elveszíteni a hitelemet, hanem azt is, hogy a többi fa ismét összesúg, de most már kárörvendően, hogy ugye, a fügefa sem kivétel.

A fa gondos szüleim jóvoltából leköltözött a pincébe. Én bizakodva fedeztem fel, hogy bár levelei elhullottak, a zöld gyümölcsök épségben díszelegnek a fán.

A hosszú tél alatt feledésbe merült a fügefa, csak én mentem le néha, hogy meggyőződjem, minden rendben.

Ismét eljött a nyár, és felmelegedett a levegő. A fák az udvaron lombot bontottak, büszkén terpesztették szét pompás koronájukat, s a fügefa is zöldellni kezdett. Aztán egyik nap a már apróbb körtére emlékeztető fügék pirosodni, puhulni kezdtek, és hívogatóan kínálták magukat. Édesapám tisztában volt a betyárbecsület kérdésével, odahívta a nálunk játszó szomszéd gyerekeket, s elosztott köztük egy fügét. A bibliai manna válthatott ki valamikor akkora áhítatot az éhező vándorokból, mint az a falat füge a gyerekekből.

Valahányszor úgy érzem, hogy elkerül a szerencse, eszembe jut a fügefa és a tanítása: a csodát ki kell várni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-26: Sport - x:

Labdarúgás, V. liga

Félidő
Az őszi idény tizenhárom fordulója, úgy tűnik, eldöntötte az V. liga tétje — a feljutást jelentő két hely megszerzése — körüli vitát. A két legjobban ráhangolt együttes — a Kovásznai Kárpátok és a Kökösi Haladás — nagyon megugrott a mezőnytől, a kilenc-, illetve nyolcpontos előnyük láttán túlzás nélkül állíthatjuk, lefutottnak tűnik a 2009—2010-es bajnokság, s mindkét csapat nyugodtan építheti IV. ligás csapatát.
2009-11-26: Család - x:

Az úri hímzés mintakincséből (Kézimunka-kiállítás) — Józsa Zsuzsanna

Negyedik kiállítását nyitotta meg hétfőn a sepsiszentgyörgyi Kolping család keretében működő kézimunkakör a Szent József-plébánia kis hittantermében, melyet Szabó Lajos címzetes kanonok értékelt. Nemcsak szemet-lelket gyönyörködtető kézimunkadarabokat, hanem igen hasznos, sőt, divatos ruharabokat, használati tárgyakat is felsorakoztattak. Míg tavaly a szálán varrott és lapos hímzés, idén inkább a régi úri hímzés került előtérbe.