Kézimunka-kiállításAz úri hímzés mintakincséből — Józsa Zsuzsanna

2009. november 26., csütörtök, Család

Negyedik kiállítását nyitotta meg hétfőn a sepsiszentgyörgyi Kolping család keretében működő kézimunkakör a Szent József-plébánia kis hittantermében, melyet Szabó Lajos címzetes kanonok értékelt. Nemcsak szemet-lelket gyönyörködtető kézimunkadarabokat, hanem igen hasznos, sőt, divatos ruharabokat, használati tárgyakat is felsorakoztattak. Míg tavaly a szálán varrott és lapos hímzés, idén inkább a régi úri hímzés került előtérbe.

Vinkler Aranka, a kézimunkakör vezetője röviden az úri hímzés történetét ismertette: ,,A fennmaradt legrégebbi magyar kézimunka I. István király koronázási palástja. Készítésében felesége, Gizella királyné is részt vett. Kivarrása technikailag olyan magas fokon áll, hogy nem marad el a legszebb egykorú külföldi hímzésektől. Magyar udvarhölgyek és hazánkba került görög, német apácák kezdték el az úri hímzés terjesztését. A várak, udvarházak asszonyai megtanították hímezni a nemesi családok leányait, de megtanultak hímezni szolgálóik is, akik később maguk készítették el kelengyéjüket, az úri hímzés technikáit, mintáit saját ízlésükre formálva. Az úri hímzés emlékét őrzik tarsolyok, nyergek, nyeregtakarók, a lakásban falkárpitok, asztalt és kerevetet borító takarók, ágytakarók, függönyök, továbbá a címerek, zászlók, a ruházatban a dúsan hímzett jegykendők, csipkés ingvállak, ingujjak, nyakfodrok, kézelők, szoknyák, pruszlikok, a férfiak ujjasai, dolmányai. Mind a ruhákat, mind az abroszokat, párnahéjakat arany-, ezüst-, és meggyszínű fonallal hímezték."

A régebbi, fennmaradt, nagyon értékes, gyűjtött darabokon kívül a kézimunkakör fiatalabb és idősebb tagjai saját kompozíciós ötlettárat is bemutatnak, értékes ajándékokat kínálva mikulásra, angyalra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-11-26: Család - x:

Kivárni a csodát (A növények üzenete) — Jártó Kocsis Edit

A gyerekeket nem igazán köti le egy növény látványa, ők a mozgalmas világra figyelnek. Nekem gyerekkoromból mégis élénken megmaradt egy növény emléke, és a csodálat, amellyel ezt éveken keresztül figyeltem.
2009-11-26: Család - x:

A szárazságtűrő nyuszifül — Puskás Attila

A Kaukázus és a délibb fekvésű ázsiai országok őshonos növénye a nyuszifülnek is nevezett gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), amelynek lándzsás, molyhos levelei parkjainkban is megjelennek, leggyakrabban szegélynövényként.