A szépséges Rétyi Nyír — Sylvester Lajos

2009. november 26., csütörtök, Közélet

Mindannyiunk természeti szépségélménye a Rétyi Nyír. Nyáron pezsdítő, télen üdítő, tavasszal a hersenő lombozat és a fák talpa alatt lévő fű zöldjével harmonizáló fehér törzsek kápráztatnak el, télen a hó fehérjére fametszetként rávetülő, lomb nélküli fahajazat szédít erdei bolyongásra embert és menedéket kereső állatot. Bizony a Nyír hajazata majdnem görbült, amikor évtizedekkel ezelőtt az öreg fák düledezni kezdtek, amikor fesztiválozók taposták szét az aljnövényzetet, s a Nyír értelmetlen csatornázásával vérét vették — vizét csapolták — ennek a csoda erdőszigetnek, s amikor a csordanépek mellett marhák taposták-legelték az apró fácskákat.

A Nyír arra is példa, hogy rettentő és pusztító időszakokban is ki kell állni bizonyos ügyek képviseletében. A Nyír dr. Nagy Lajos Réty-monográfiájának főhőse, de előtte a közülünk korán eltávozott Kovács Sándor botanikus írt monográfiát, amely egykori kiadásának egyik szorgalmazója és támogatója lehettem, a kis füzet és a vaskos könyv megjelenése közben előbb az erdészet, majd a Pro Natura mozgalom épített kerítést körülötte, amely Nyír-mentőnek bizonyult. Költőt parafrazálva: szinte sercent, úgy nőtt a fa.

Dr. Nagy Lajos nemcsak könyvet, fát is ültetett. És ami a legfontosabb, sok ellentmondás, máig zajló erdőtulajdon-vita ellenére a helyi vezetés is igyekszik a köztudatba plántálni a nyírkultuszt, a Nyír védelmének, megőrzésének szükségességét, a község szimbólumfájává emelését.

A minap bevetettem magamat a gyönyörűséges erdőbe. Az összképet az egészséges, immár a természetes felújulásból fává cseperedett nyírfák rajzolják a benne bóklászó elé, ezt a képet örömünkre egy-egy, rozsdabarna leveleit télen is őrző — valamikor nagy erdőséget alkotó — mocsári tölgy színezi át, a buja, mohás aljnövényzetből kidugja ágacskáját a legfrissebb nyírnemzedék, a szomszéd millenniumi fenyves fái fenyőmagfellegeket irányítanak a Nyír fölé, és ott széthintik azokat, itt-ott ki is kel az erdeifenyő, sötétzöldjével élénkítve a nyíres fehér függönyét. Nyomul a régi tavacskák helyén a mézgás éger is, és valahonnét egy nyárfa is behintette pihébe burkolt, szelek szárnyára bízott magvaival a teret.

És ami természetessé teszi az élet ciklikusságát, a születés és elmúlás képeskönyvévé szépíti a Nyírt, az a földre zuhant öreg nyírfák teste, amelyek mellett megilletődve áll meg az ember, és saját életútját, sorsát akaratlanul is a nyírfákéval méri össze.

Viszont a Nyír védelmét ellátó kerítés is összerogyott itt-ott.

Hátha ennek is lehet valamiképp orvoslása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-11-26: Közélet - x:

A járható út (Tamás Sándor az RMDSZ—NLP paktumról) — Farkas Réka

Nem véletlen, hogy a liberálisokkal kötött paktumot az RMDSZ, az elmúlt években nemcsak kormányon, de ellenzékben is velük volt a legkorrektebb együttműködésük, az erdélyi magyarság egy rossz szót sem mondhat korábbi elnökéről, Călin Popescu Tăriceanuról, de jelenlegi vezetőjéről, Crin Antonescuról sem — magyarázta a keddi döntés hátterét Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ elnöke.
2009-11-26: Közélet - x:

Gondban a köpeci öregotthon (Tanácsülés Baróton) — Hecser László

Barót város tanácsülésén beszámoló hangzott el a köpeci öregotthon, illetve az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok ellátásával foglalkozó Hisszük, hogy fontosak Egyesület működéséről és tevékenységéről. Nagy István polgármester arra kérte a képviselő-testületet, tegyen meg mindent azért, hogy a köpeci református egyház hosszabbítsa meg az intézmény székhelyéül szolgáló ingatlan tavasszal lejáró szerződését.