Tanácsülés BarótonGondban a köpeci öregotthon — Hecser László

2009. november 26., csütörtök, Közélet

Barót város tanácsülésén beszámoló hangzott el a köpeci öregotthon, illetve az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok ellátásával foglalkozó Hisszük, hogy fontosak Egyesület működéséről és tevékenységéről. Nagy István polgármester arra kérte a képviselő-testületet, tegyen meg mindent azért, hogy a köpeci református egyház hosszabbítsa meg az intézmény székhelyéül szolgáló ingatlan tavasszal lejáró szerződését.

Nagy István szerint nehézséget okoz, hogy az öregotthonnak az elmúlt években jóváhagyott költségvetéssel kell számolnia, ezért azt javasolta, hogy a bentlakóktól az ellátásért 350 lej helyett ezentúl 450 lejt kérjenek, a napi étkeztetés árát pedig emeljék kilencről tizenegy lejre. Sámuel Mária ügyintéző úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi körülmények között egyre nehezebben sikerül a tíz bentlakó és öt bejáró ellátott számára a napi betevőt előteremteniük.

A beszerzések zömét leállították, már raktárkészleteiket fogyasztják, mint Sámuel Mária elmondta, amikor a javaslat előterjesztése során figyelembe vették a bentlakók nyugdíját is, arra a következtetésre jutottak, hogy egy kivételével — őt szociális esetként kezelnék — mindegyikük jövedelme fedezi a drágítást. A javaslatot egyhangú szavazással elfogadta a tesület.

A Hisszük, hogy fontosak Egyesület munkájáról az alelnök, Torma Vera számolt be. Mint mondotta, nap mint nap tapasztalja a foglalkozásaikra járó tizenhárom gyermek és fiatal felnőtt, illetve családtagjaik ragaszkodását és támogatását, ezért kifejezetten örvend, hogy olyan munkatársakra leltek, akik készek a kis fizetés ellenére is az ügyet szolgálni, s hálával gondolnak mindazon hazai és külföldi támogatókra, akik működésüket lehetővé teszik. Terveik között említette egy foglalkoztató műhely létrehozását, illetve egy olyan ház építését, amely a jövőben azoknak jelenthetne otthont, akik elvesztették szüleiket, támogatójukat. Mint mondotta, bár mindkettő merész terv, de a külföldi segítségnek köszönhetően remélik, hogy záros határidőn belül teljesülnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-11-26: Közélet - x:

A szépséges Rétyi Nyír — Sylvester Lajos

Mindannyiunk természeti szépségélménye a Rétyi Nyír. Nyáron pezsdítő, télen üdítő, tavasszal a hersenő lombozat és a fák talpa alatt lévő fű zöldjével harmonizáló fehér törzsek kápráztatnak el, télen a hó fehérjére fametszetként rávetülő, lomb nélküli fahajazat szédít erdei bolyongásra embert és menedéket kereső állatot. Bizony a Nyír hajazata majdnem görbült, amikor évtizedekkel ezelőtt az öreg fák düledezni kezdtek, amikor fesztiválozók taposták szét az aljnövényzetet, s a Nyír értelmetlen csatornázásával vérét vették — vizét csapolták — ennek a csoda erdőszigetnek, s amikor a csordanépek mellett marhák taposták-legelték az apró fácskákat.
2009-11-26: Máról holnapra - x:

Ki érti ezt az országot? — Fekete Réka

A címben megfogalmazott kérdést egy sepsiszentgyörgyi iskola igazgatója tette fel a szülőkkel tartott tájékoztató megbeszélésen, ahol ismertették az oktatási minisztérium döntését, miszerint november 30-án és december 14—18. között fizetetlen szabadnapot tartanak a tanügyben.