Kezdődik a karácsonyvárás

2009. november 28., szombat, Kiscimbora

Idén november 29-én kezdődik a karácsonyváró időszak, az advent. A várakozás négy hetében Krisztus születésének ünnepére készülnek fel lelkileg az emberek. Advent első vasárnapját a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük. Színe a lila: a templomi terítő lila, a katolikus szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila.

Advent második vasárnapjának színe hasonlóképpen a lila, de sok helyen a karácsonyt megelőző hetekben a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól. Advent harmadik vasárnapja, a Gaudate (örvendjetek!) vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt jelképezi. Advent negyedik vasárnapja, a lila szín ezúttal a bűnbánatot fejezi ki. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon.

Készítsetek adventi koszorút, és legyen gondotok rá, hogy mind a négy adventi vasárnapon égjen a gyertya rajta!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-11-28: Kiscimbora - x:

Zelk Zoltán: Téli fák

Nem fáztok, ti téli fák,
Mikor meztelen az ág?
Eldobtátok a nyári zöld
S az őszi aranyruhát.
2009-11-28: Kiscimbora - x:

Benedek Elek: A debreceni kolbász

Édes nagyapóka lelkem, nem állhatom meg, hogy ne közöljem magával ezt a pompás történetet. Egy huncut suszterinas a mi utcánkban meg akarta tréfálni Kocsonya házmester urat. Késő este, kapuzárás után felakasztott a csengő zsinórjára egy pár debreceni kolbászt, és mint aki jól végezte dolgát, eltávozott. Kacagott magában, mert sejtette, hogy mi lesz ebből.