A régi Sepsiszentgyörgy: Dr. Petru Groza látogatása - József Álmos

2009. december 2., szerda, Magazin
A második világégés után, az 1946. március 6-án megalakult, ún. demokratikus kormány földreformtörvénye alapján a háromszéki földhöz jutottak birtoklevelének kiosztása dr. Petru Groza miniszterelnök jelenlétében történt, aki 1946. november 12-én látogatott városunkba.
Szászváros szülötte Budapesten végezte egyetemi tanulmányait, így tökéletesen beszélt magyarul. Jó szónoki képességeinek és magyar tudásának köszönhetően sikerült Erdély magyarságát a ,,demokratikus építkezés” felé sodortatnia.


Nagy Viktor, Há­romszék kinevezett prefektusa a vonattal érkező politikust fiákeren kísérte a központba, ahol a színház előtt felállított emelvényről köszöntötte a város lakosságát és vette át a megye aján­dékát. Az első sorban balról Be­csey Pál, a Szé­kely Mi­kó Kollé­gium tanára, a Szociál­demokrata Párt megyei elnöke, középen Groza, balján Nagy Viktor, a megye frissen kinevezett prefektusa. (E tisztséget 1950-ig töltötte be úgy, hogy egyben országgyűlési képviselő is volt.) A háttérben a magyar—román, illetve a szovjet—román katonai barátságot jelképező képek láthatók, melyek részben takarják az épület falán levő Nagy Sándor és Veress József vas- és ve­gyi kereskedésének cégtábláját. A tabló­kon Sztálin, Mihály király és Groza arcképét fedezzük fel (a király képe fényvisszaverődés miatt nem látszik a felvételen).
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-02: Riport - x:

Egy székely férfi cikcakkos útja Bécstől Kommandóig (Vállalkozók világa) - Sylvester Lajos

Fulöp László szentgyörgyi otthonában

A reménység zöldje

A zöld a kedvenc színem — jegyzi meg mosolyogva kommandói vendéglátóm, Fülöp László épülő, még Nevesincs Moteljének pázsitos udvarán valahol az Ölves alatt, közel ahhoz a vizes összecsobbanáshoz, ahol a Cigánypatak összebúvik a Nagybászka vizével.
2009-12-02: Magazin - x:

Honfoglalás kori aranylelet

Ritkaság számba menő, honfoglalás kori leletet, aranyból készült szem- és szájfedőket találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei egy lovas sírban, a Sze­ged melletti Öt­halmi dombon.