JegyzetTáborok, erdők és a fa - Czegő Zoltán

2009. december 2., szerda, Nemzet-nemzetiség
Két szavazás között van időnk elgondolkodni a nagy lihegésben vagy a nagy eluntságban: hogyan is van az, hogy mindkét fél, mind a négy, hat, hét párt(ocska) fennen lobogtatja a demokrácia szent zászlaját, hadd lássa a világ, hogy nálunk az van, az is van.

Ám ahány párt, annyiféleképpen értelmezi a demokráciát. Amiben egyet értenek, az az, hogy igenis, az övék az igazi demokrá...
Hogyan is van ez?
Nem a nyugdíjasok hasa korog, hanem a Jánosé, Dénesé.
Itt nekünk mindenütt erdőről szólnak, nem a fáról, mely él, elevenen állja a vihart, kidől a nagy erők akaratából. Erdőre mászni nem lehet, csak fára, messzire látni is csak egy(es) fáról lehet. Nem gyümölcsöt, hanem almát, körtét eszik, aki eszik, s aki éhezik, fázik, az nem a nép, hanem János, Déneske, Noémi.
Nos, a szavazáskor egy-egy ember szavaz, gondolkodik, ha igen, ki is az, akiben megbízhat. Ki az a már megpróbált, akiben esetleg nem csalódik, csalódunk?
Ha az egyes embert, Jánost meg Dénest újból és újból becsapják, akkor nincs meg az a massza, amit szavazótömegnek neveznek odafenn. Ahol bizony a győzelemhez, a tele kamrához tömeg kell, sok-sok János meg Dénes. A kommunisták dicstelen évtizedeiben éheztünk, fáztunk, féltünk, dolgozó nép voltunk, nem egyes emberek, családapák meg gyermekek. A dolgozó népből mára munkakeresők meg munkakerülők lettünk, külön-külön János meg Dénes.
Romániai magyarság voltunk, de akkor is Jancsi meg Déneske kínlódott óvodás korától az egyetem kapujáig a román nyelvvel és tiltással. Akkor is demokráciáról vicsorgott a párt(ember), és akkor sem volt jobb a demokrácia törmelékének, mint manapság, ebben a valamiben, ami szintén demokrácia!
Fogy a szavazók tábora. Nem a táborral van baj, nem is azzal, mintha a szavazók mind moziban, Spanyolországban, turistaként Rómában sátoroznának, inkább és mindig is ott a titok: az untság, a csalódottság telítettsége körül. Még csak annyit az előző demokráciáról, a román kommunistákéról, hogy az ember akkor megélte a megtiltás, a megbüntetés idejét, de cudarul. Nos, mára a szoci után kialakult hirtelen s teljes erőben él a megnyugtatás technikája! Négyévenként jön egy-egy roham, mint a hirtelen hidegrázás, ezt nevezik kampánynak, mi itt most nevezzük a megnyugtatás idejének: a három, négy, negyvennégy párt(ocska) megnyugtatja a Tömeget, a Dolgozó Népet, hogy véle, vélük sokkal jobb lesz az élete a népnek, nemzetiségnek... Csakhogy ezt János meg Dénes már nem nagyon hiszi. Azok a pártok, amelyekre ujjal mutattam, nagy erő- meg pénzbefektetéssel nyugtatják a népet, annyi erőbedobással, hogy ha azt az előző négy, nyolc, tizenkét évben a Jánosok, Dénesek mindennapi hasznára s álltábani kiegyenesedésére fordították volna, ma nem lenne gondjuk, hogy közeledik az újabb szavazás, választás. Ma ülhetnének karba tett kezekkel, várva a Jánosok, Dénesek szavát: Te vagy az igazi, kellesz!



Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-02: Nemzet-nemzetiség - x:

Be nem tartott ígéretek (December elsejei gondolatok) - Gazda József

December elseje... Nagy ünnep! Nemzeti ünnep! ,,Nagyrománia” megszületésének ünnepe. A bölcső, a ,,gyermek” fogamzásának nap­ja. Vagy másképp úgy is szokták emlegetni: Gyu­lafehérvár. Vagy bővebben: Gyula­fehérvári nagygyűlés, vagy még másképp: Gyulafehérvári nemzetgyűlés. Igen: nemzetgyűlés.
2009-12-02: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Spóroljanak a közszférában (Válság) - Ferencz Csaba

Herman Rosner kamaraelnök — a magánszféra szenvedte meg a válság nehezét


A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felhívásban szólítja fel az önkormányzatokat, hogy csak annyival emeljék a helyi adók mértékét, amennyi­vel saját költségeiket csökkentik.