VálságSpóroljanak a közszférában - Ferencz Csaba

2009. december 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Herman Rosner kamaraelnök — a magánszféra szenvedte meg a válság nehezét


A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felhívásban szólítja fel az önkormányzatokat, hogy csak annyival emeljék a helyi adók mértékét, amennyi­vel saját költségeiket csökkentik.


A kamara igazgatótanácsa úgy értékeli, hogy a gazdasági és pénzügyi vál­ság nehezét a magánszféra viseli, hiszen idén a cé­gek egyötöde volt kénytelen felfüggeszteni tevékenységét, a fizetőképtelenséget jelentő cégek száma is jelentősen megugrott. A magánszektorban tehát valójában megtörtént az átszervezés, miközben a közszférában nem hallani karcsúsításról, illetve költségcsökkentésről — fejtette ki Herman Rosner. A megyei kamara elnöke szerint ezért döntöttek úgy, hogy felhívással fordulnak az önkormányzatokhoz, a polgármesterekhez, illetve a helyi testületekhez, hogy a jövőre meghatározandó adók és illetékek megállapításánál rendkívül körültekintően járjanak el.
Mint ismeretes, a helyi adók és illetékek rendszerét törvény szabályozza, az önkormányzatok mozgástere annyi, hogy a maximálisan meghatározott szint fölött legtöbb húsz százalékkal emelhetik az adók és illetékek mértékét. A kamara véleménye szerint a közszférának is részt kell vállalnia a válságkezelésben, ezért az adók és illetékek mértékének megállapításánál annyit emeljenek, amennyit spórolnak a hivatalok és intézmények működtetésénél. A felhívás leszögezi: a vállalkozók adóbefizetése a legfontosabb forrása a helyi költségvetésnek, így támogatásuk ezekben a nehéz, válságos időkben több, mint szükséglet. Ugyanakkor a kamara javasolja, hogy a jövő évi költségvetésekben beruházásokra irányozzanak elő jelentős tételeket, hiszen a beruházás — multiplikatív jellege miatt is — jelentősen hozzájárul a válságkezeléshez.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-12-02: Nemzet-nemzetiség - x:

Táborok, erdők és a fa (Jegyzet) - Czegő Zoltán

Két szavazás között van időnk elgondolkodni a nagy lihegésben vagy a nagy eluntságban: hogyan is van az, hogy mindkét fél, mind a négy, hat, hét párt(ocska) fennen lobogtatja a demokrácia szent zászlaját, hadd lássa a világ, hogy nálunk az van, az is van.
2009-12-02: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kelet-Európa lehet a bevásárlóközpontok Mekkája (Kereskedelem)

A következő időszakban eltolódás várható a bevásárlóközpontok építésében Európa nyugati és keleti része között az utóbbi javára — áll az osztrák RegioPlan piackutató és tanácsadó cég elemzésében.