Nemzetközi bíróságMegkezdődött a meghallgatás

2009. december 2., szerda, Világfigyelő

Hágában a Nemzetközi Bíróságon tegnap megkezdődött az a meghallgatás, amelyen Koszovó tavaly egyoldalúan kikiáltott függetlenségével kapcsolatban ismertetik álláspontjukat az ENSZ egyes tagországai.

Az első felszólaló Szerbia képviselője, Dusan Batakovic párizsi nagykövet volt, aki megerősítette: hazája szerint a déli tartomány függetlenségének kinyilvánítása ellentmond a nemzetközi jogi normáknak. Úgy vélte egyúttal, hogy a koszovói döntés fenyegetést jelent a térség biztonságára is. A szerb álláspont szerint az egyoldalú kinyilvánítással Koszovó megsértette Szerbia szuverenitását. Batakovic emellett Szerbia történelmi bölcsőjének nevezte Koszovót.
Skender Hyseni koszovói külügyminiszter viszont a bírák előtt kijelentette, hogy a függetlenség visszafordíthatatlan, és a megakadályozására tett kísérletek vezethetnek új konfliktushoz. Elképzel­hetetlennek nevezte azt is, hogy újra megnyissák a tárgyalásokat a témáról. Külön emlékeztetett a koszovói illetékes arra, hogy az ENSZ különmegbízottja és főtitkára, továbbá az Európai Unió és a NATO annak idején támogatta a bizonyos feltételek teljesülése mellett függetlenséget ajánló nemzetközi tervet.
A főleg albánok lakta Koszovó függetlenségét eddig a világ 63 országa ismerte el. A tartomány 2008 februárjában a Nyugat támogatásával, de egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amely — deklarálásának módjával együtt — azóta is megosztja a világot.
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-12-02: Világfigyelő - x:

A nemzetiségek Janukovicsot támogatják (Ukrajna)

Választási együttműködési megállapodást írt alá Viktor Janukoviccsal, az ellenzéki Régiók Pártja (PR) vezetőjével, a jövő év eleji ukrán elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltjével Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke és egy-egy orosz, illetve román nemzetiségi szervezet vezetője.


2009-12-02: Világfigyelő - x:

Vízum nélkül

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, a belgrádi parlament nemzeti kisebbségi frakciójának vezetője tegnap üdvözölte azt a brüsszeli döntést, hogy a szerb állampolgárok december 19-től vízum nélkül utazhatnak az unió területére.