Hogyan ehetünk sok csokoládét

2009. december 3., csütörtök, Család

,,Tízből kilenc ember imádja a csokoládét, a tizedik pedig hazudik" — idézték német szakértők a híres mondást, mielőtt az ,,édes öröm" habzsolására vonatkozó jó tanácsaikat megfogalmazták.

A csokifogyasztási etikett lényege: a csokoládéból akár még sokat is ehet az ember, ha valóban az élvezetre helyezi a hangsúlyt. Ez pedig azt jelenti, hogy minőségi csokoládét fogyaszt — lassan. Akárcsak a bor esetében, ahol szintén a lassú kortyolgatáson és a minőségen a hangsúly.

A szakértők a karácsony közeledtével álltak elő tanácsaikkal, hogy a gyermekeket és a felnőtteket fegyelmezett fogyasztásra bírják. Különös tekintettel arra, hogy a lakosság nagy hányada túlsúlyos, továbbá, hogy az elkövetkező időszak az édességek és különösen a csokoládé szezonja is.

Először is arra hívták fel a figyelmet, hogy mindenki nyugodt lelkiismerettel egye a csokoládét. Elvégre boldogsághormonokat termel, energiát ad, oldja a stresszt, és megelégedettséget nyújt. Egyetlen mellékhatása csupán az, hogy a felesleg belőle a csípőn raktározódik.

Ez utóbbi megakadályozására azt ajánlják, hogy lehetőség szerint minél többen válasszák a minőségi csokoládét. Abból pedig ne egyszerre egy egész táblát, hanem egy szeletet fogyasszanak el meglehetősen lassan. Sőt, mielőtt hozzálátnának, bontsák ki kedvenc édességüket a papírjából, és normális szobahőmérsékleten mintegy órán keresztül — mélyeket lélegezve — szívják be annak illatát. Az első kockát pedig ezután vegyék csak a szájukba.

Ezen túlmenően a szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a csokoládészeleteket nagy odafigyeléssel és gondossággal kell törni. Az igazán jó csokoládé arról is felismerhető, hogy a kettétörés után a felület meglehetősen sima, és nincs morzsálódás.

Végezetül azt ígérték, hogy aki így cselekszik, a csokoládéból a jövőben jóval nyugodtabban ehet. Nem lesz kövér attól, ha lassan, élvezettel és jó csokoládét eszik, de az ellenkezője történik, ha az íróasztal mellett vagy otthon a televízió előtt meggondolatlanul falja azt. Ez utóbbi esetben a csokoládé előnyei helyett egyhamar annak hátrányait kell elviselnie. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-03: Család - x:

Mit, mikor és mennyit? (Tanácsok cukorbetegeknek) - Fekete Réka

Nem elég csak a szénhidrátokra figyelni, hanem a napi kalóriamennyiséget is számolni kell ahhoz, hogy táplálkozásunk ne legyen egyoldalú, és az egészség szempontjából minden fontos építőelemet bevigyünk szervezetünkbe — erre az állításra alapozta ismertetőjét a cukorbetegek világnapja kapcsán Sepsiszentgyörgyön tartott találkozón Sidó Zita asszisztens.
2009-12-03: Sport - x:

Sepsi BC—Ruszei Dunav Econt 61—74 (Kosárlabda, Európa-kupa)

(26—26, 11—16, 11—19, 13—13)
Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy 1250 néző, ebből közel 70 bolgár szurkoló.