Tanácsok cukorbetegeknekMit, mikor és mennyit? - Fekete Réka

2009. december 3., csütörtök, Család

Nem elég csak a szénhidrátokra figyelni, hanem a napi kalóriamennyiséget is számolni kell ahhoz, hogy táplálkozásunk ne legyen egyoldalú, és az egészség szempontjából minden fontos építőelemet bevigyünk szervezetünkbe — erre az állításra alapozta ismertetőjét a cukorbetegek világnapja kapcsán Sepsiszentgyörgyön tartott találkozón Sidó Zita asszisztens.

Az alábbiakban táplálkozási és életmódtanácsaiból tallózunk.

Az egészséges táplálkozás alapja az egyénre szabott kalóriaszükséglet kiszámítása és betartása a szénhidrát, zsír és fehérje arányának figyelembevételével.

Téves az a felfogás, hogy húst hússal kell ennie a cukorbetegnek, mert nem tartalmaz szénhidrátot, s bár a hús valóban fontos a fehérje szempontjából, koleszterinemelő hatása miatt túlzott fogyasztása nem javasolt.

A gabonafélékből a teljes kiőrlésűt, a tejtermékekből a kevésbé zsírosakat kell választani, és a korábbi nézettel ellentétben margarin helyett inkább fogyasszunk vajat.

Laskafélét, rizst, hüvelyest mindig alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekkel társítsunk, fogyasszunk melléje gyümölcsöt, például almát, amiből naponta fél kilót is megehetünk, de nem egyszerre.

Téves az a felfogás, hogy a házi készítésű almalé, illetve a cukormentes gyümölcslevek korlátlanul fogyaszthatók, mert a bennük lévő gyümölcscukornak nagy a vércukoremelő hatása. Vitamintartalmuk miatt ajánlottak, de egyszerre csak kis (egy deciliter) mennyiségben.

Szintén téves, hogy a cukormentes édességek nagy mennyiségben fogyaszthatók, ezeknek ugyanis általában magas a szénhidráttartalmuk, holott a megengedett napi szénhidrátmennyiségbe kell beleilleszteni. Ugyanez a helyzet az édesítőporokkal, amelyek nem tartalmaznak glukózt, de összetevőjük 99,99 százalékban szénhidrát.

Nem elég a táplálkozásra figyelni, naponta legkevesebb fél óra aktív mozgásra is szükség van, ami segít az erek karbantartásában és az elhízás elkerülésében.

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek többnyire betartják a rendszeres ellenőrzést, de a tablettásoknak is félévente el kell menniük szakrendelésre akkor is, ha nincs különösebb panaszuk.

A folyamatos lábellenőrzés és -ápolás, a test bármely részén észlelt sérülések kezelése a cukorbeteg kötelessége, mert esetükben a legkisebb seb is könnyen elfekélyesedhet, ha nem gondozzák.

A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás segíti a szövődmények kialakulását, miként önmagában a kiegyensúlyozatlan vércukorszint is a későbbi betegségek legsúlyosabb kockázati tényezője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-03: Család - x:

Mikulás-váró - Jártó Kocsis Edit

A felnőttek világa egy sajátos naprendszerben kering, melynek középpontjában a pénz és a hatalom áll.
2009-12-03: Család - x:

Hogyan ehetünk sok csokoládét

,,Tízből kilenc ember imádja a csokoládét, a tizedik pedig hazudik" — idézték német szakértők a híres mondást, mielőtt az ,,édes öröm" habzsolására vonatkozó jó tanácsaikat megfogalmazták.