A Bukaresti Magyar Dalárda Sepsiszentgyörgyön — Józsa Lajos

2009. december 8., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Szabó—Asztalos—Lakatos és Építészek Egyesített Szövetsége 1907. augusztus 4-én értesült, hogy a városba érkezik a Bukaresti Magyar Dalárda. Segvens József, a szövetség elnöke gyűlést hívott össze, ahol ismertette a tagokkal a Bukaresti Magyar Dalárda átiratát. A tagság örömmel vette tudomásul a bukaresti magyarok érkezését, és eldöntötték, hogy az állomásra kivonulva zászlóval várják őket, a szövetség teljes létszámban meg is jelent.

A Bukaresti Magyar Dalárda tagjai iparosemberek voltak, akik a Székelyföldről vándoroltak a román fővárosba. A 19. század második felétől számos mesterember hagyta el szülőföldjét, keresett munkát Bécsben, Pozsonyban, Budapesten és Bukarestben. A kivándorlás oka a Székelyföld ipari elmaradottsága és az ezzel járó munkanélküliség volt. Legtöbben ácsként vállaltak munkát, és ha meg lehetne számolni a mestergerendákba beírt neveket, érdekes adat derülne ki. A szomorú az volt, hogy a második generáció elfelejtette nyelvét, székely nemzettudatát, és így lettek idegen ország állampolgárai.

1907. augusztus 6-án a sepsiszentgyörgyi állomáson sok mesterember ismerhette fel egykori iparostársát. A Bukaresti Magyar Dalárda tagjai akkor még büszkén vállalták magyarságukat, és mindent megtettek azért, hogy az idegen országban is megőrizzék kultúrájukat. Erős közösségüket az első világháború is gyengítette, de mindig sikerült újraszervezkedniük.

Napjainkban az idegen országokba elvándoroltak dalárdája már nem tér vissza, az alkalmi munkára kivándorlók nem alkotnak erős közösséget, mint száz évvel ezelőtt Bukarestben. Munkájuk értékét más országok statisztikáiban mérik. A fiatalok nagy része újraéli ősei sorsát, jó részük, lehet, már nem jön haza soha.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-08: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
BARÓTI LENKE
volt áruházi tisztviselő
életének 76. évében hosszú betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2009. december 8-án 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi római katolikus temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával a temető ravatalozójában.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4228645
2009-12-08: Magazin - x:

Antal Nimród új akciófilmjét méltatták

A magyar származású Antal Nimród új, Armored című, híres sztárokat felvonultató akciófilmjét méltatta a hét végén a The New York Times és a Los Angeles Times. Az amerikai közönség péntek óta láthatja a filmet, amelyet a magyar mozikban január végétől vetítenek majd Szállítmány címmel. A főbb szerepeket Jean Reno, Matt Dillon és Laurence Fishburne alakítja.