Téli gondolatokKitől, mit tanuljunk? — Bíró Zoltán

2009. december 8., kedd, Gazdakör

Márton napja után már a fű sem nő, de talán ez az időszak a leginkább alkalmas arra, hogy fejlesszük tudásunkat, erre mind az ifjú, mind az idősebb gazdálkodónak szüksége van. Persze, ma már az is gond, hogy kitől mit tanulunk. A szakirodalom hozzáférhető, de nagyon drága. A szaktanácsadás nagyon fontos és olcsó is, ám időbe kerül elérhetősége. Legolcsóbb és leghozzáférhetőbb az internet, rádió-televízió, aminek azonban egy a hibája: az ocsút a polyvából ki kell válogatni, tudni kell a haszontalan információt megkülönböztetni a hasznostól.

A szakosodás, az integráció számos olyan új kihívással jár, milliónyi információval, mely nélkül nincs már sem fejlődés, sem megmaradás. Ugyanakkor az évszázados tapasztalat nagyon jó, de nem elégséges. Ha jövőt akarunk, a múltat nem szabad ugyan felejteni, de a jelenben kell élni.

Az intenzív gazdálkodási forma és a bio között nem akkora a távolság, ahogy eddig igyekeztek bemutatni. Egyedüli alapvető szempont: csak úgy érdemes termelni intenzíven, de bióban is, ha gazdaságos. Saját használatra lehet kedvtelésből, a gazdaságosságra való odafigyelés nélkül is termelni, a piacra csak gazdaságosan szabad.

Ezért, ha eredményt várunk, kötelező az előkészítés, a jó mag, a jól elkészített magágy, majd a megfelelő technológia. Manapság a legnagyobb harc a mezőgazdaságban a fenntartható fejlődésért folyik, és nem feltétlenül a mennyiség fokozásáért. Egy egészséges termék, amely követhető a magtól egészen a fogyasztóig, jó is, szép is, de főként nem káros az egészségre. Sajnos, ez nálunk még nem így van, minden mocskot el akarnak és el is adnak nekünk. Sokáig azonban ez az állapot nem tartható. A kitartó és becsülettel elvégzett munka meghozza gyümölcsét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-12-08: Gazdakör - x:

Szalmák a téli takarmányozásban (Idényben) — Incze Péter

A különböző szalmák jellemzője az alacsony nyersfehérje- és nyerszsírtartalom. Ezzel szemben nyersrosttartalmuk nagy. Rostjukban sok a lignin, és ennek következtében a többi táplálóanyag emészthetősége is rossz. Így a szalmák csak a kérődzők, a lovak és a nyulak takarmányozásában használhatók. A kérődzők takarmányozásában azért használhatók, mert nagy rosttartalmuknál fogva segítik a bendőműködést. A szalmák ebből a szempontból helyettesíthetik a széna egy részét a napi takarmányadagban. Kis táplálóanyag-tartalmuk miatt nagyobb mennyiségben fiatal állatokkal és a nagy tejtermelésű tehenekkel nem etethetők. A szarvasmarháknál ezért leginkább a növendék üszőkkel és a hizlalásra fogott növendékkel hasznosíthatók.
2009-12-08: Gazdakör - x:

Hírlugas

Papíron kiosztották a tejpénzt
Megállapodtak a múlt héten az uniós tagállamok annak a 300 millió eurós pénzborítéknak az elosztásáról, amelyet a jövő évi költségvetésben hagyott jóvá a súlyos válságba jutott tejágazat számára a tanács és az Európai Parlament. Az egyezség szerint a pénzt a kvótán belüli tényleges 2008—2009-es termelési szint alapján osztják szét a tagállamok között. A kormányok pedig objektív kritériumok alapján azoknak a termelőknek adják tovább a pénzt, akik súlyos likviditási problémákkal küzdenek az ágazatot sújtó válság miatt.