Gondolatvezérlésű autó

2009. december 9., szerda, Magazin

Telepatikus vezérlésű autót fejlesztett ki egy feltaláló Kambodzsában: csak gondol egyet, és kinyílik kocsija ajtaja. Ugyanezt ujjcsettintéssel is eléri az 51 éves férfi. Gondolnia telepatikus ajtónyitáshoz természetesen azt kell, hogy nyíljon ki az autóajtó. Beszél is a kocsi: ha például túl lendületesen csukja be gazdája az ajtót, megkérdi: Miért kellett ilyen erősen becsapni?

A férfi egyelőre csupán bemutatgatja újítását, nem fedi fel, milyen elven működik. Kétszemélyes autója egészen kisméretű, karosszériája üvegszálas, óránként 100 kilométeres sebességgel képes haladni. Megalkotása kevesebb mint 16 000 lejnyi kiadásba és 19 havi munkába került. A feltaláló abban reménykedik, hogy találmányával lökést ad az ázsiai ország autógyártásának, ami nincs. Mármint futószalagszerű sorozatgyártás, csupán egyéni, mondhatni ,,házi" fabrikálás. Van esély rá, hogy ismét gyártsanak kocsikat Kambodzsában ― amire a 1960-as években már volt példa ―, a dél-koreai Hyundai cég ugyanis fontolgatja, hogy üzemet létesít az ország déli részén. Kapacitása évi háromezer autó lenne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-12-09: Magazin - x:

Megfejtették a Stradivarius titkát?

Stradivari meglehetősen egyszerű lakkal vonta be hegedűit, kissé a festők módjára, főleg esztétikai és talán akusztikai célból is — mutatta ki egy ambiciózus francia—német tanulmány, amely azonban nem fedte fel teljesen a hegedűkészítő varázsos művészetét övező rejtélyt.
2009-12-09: Magazin - x:

,,Macskalesológia”

Mit csinálnak a macskák, amikor magukra hagyják őket gazdáik? ― erre az izgalmas kérdésre keresték a választ az Egyesült Államokban. A megnyugtatóan megalapozott válaszhoz nem macskaleső emberek hadát bújtatták el lakásokban, hanem macskák nyakörvére szereltek fényképezőgépet, amelyek negyedóránként készítenek egy-egy felvételt. Csupán ötven macskát vontak be a kísérletbe.