Választás RomániábanKedvezőtlen válasz — Incze Ibolya

2009. december 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Válságos esztendők — meddig tarthat még az ingadozás?

Traian Băsescu államfő választási győzelmének bejelentése kedvezőtlenül hatott a hazai részvény- és pénzpiacra. A befektetők a politikai válság folytatódásától tartanak, így hétfőn jelentős mértékben nőtt az értékpapír-eladás, ami az árak esését vonta maga után, és romlott a lej árfolyama is.

A Bukaresti Értéktőzsdén a tíz vezető részvénytársaság papírjait követő index 4,52 százalékkal esett vissza. Legtöbbet a befektetési társaságok veszítettek értékükből: a Bánát-Körös (SIF1) 4,10, a Moldva (SIF2) 5,65, a Transzszilvánia (SIF3) 6,21, a Munténia (SIF4) 6,04 és az Olténia (SIF5) 5,84 százalékot. A Román Fejlesztési Bank (BRD) részvényei a pénteki kereskedéshez viszonyítva öt százalékkal értek kevesebbet, a Transzszilvánia Bank (TLV) 3,15 százalékkal. A Biofarm (BIO) 5,96, az Oltchim (OLT) 7,08 százalékot veszített.

Valamivel kisebb mértékben, 4,38 százalékkal zsugorodott a legerősebb huszonöt társaság értékének alakulását követő index, az energetikai iparban tevékenykedő legjobb tíz cégé pedig 4,81 százalékkal. Utóbbiak közül legtöbbet, 8,64 százalékot a Rompetrol kőolaj-finomító (RRC) veszített, a Transelectrica (TEL) 6,20 százalékkal értékelődött le.

A Rasdaq piacon is esett a legtöbb részvény ára, bár itt egyes társaságoknál jelentős, három-ötszáz százalékos drágulást is jegyeztek. Hétfőn itt csak egy háromszéki társaság papírját adták-vették, a Kovászna Gyöngye (PELA) tízbanis névértékű részvénye a péntekit 2,94 százalékkal meghaladó áron, 1,05 lejért cserélt gazdát.

A bankközi pénzpiacon a péntekihez viszonyítva emelkedtek a kamatok: a 7,61 százalékos egynapos betétkamat hétfőn 8,37 százalékra, a hitelkamat pedig 8,11 százalékról 8,87 százalékra emelkedett a Román Nemzeti Bank adatai szerint. A jegybank irányadó éves kamatlába 8 százalék.

Hétfőn a lej a dollárhoz mérten veszített sokat értékéből: 5,18 banival ért kevesebbet, mint pénteken, a keddre közölt referenciaár 2,8449 lejre emelkedett. A brókerek szerint a Román Nemzeti Bank beavatkozása mentette meg a lej-euró árfolyam nagyobb mérvű esését, így a keddre kitűzött referenciaár (4,2141 lej) 0,79 banival haladta meg az azelőttit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Konferenciasorozat Erdély fejlesztéséről — Ferencz Csaba

Székelyföldi stand a bukaresti nemzetközi turisztikai kiállításon
A PONT csoport decemberben erdélyi fejlesztési konferenciasorozatot indít, amelynek célja megteremteni egy olyan formális keretet, amelyen belül erdélyi gondolkodók, véleményformálók és döntéshozók megoldási javaslatokat tehetnek e térség fejlesztésére, az elkövetkező időszak kihívásaira.
2009-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az energetikai hatékonyság növelése

Az Európai Bizottság és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közös programot indított, amelynek célja a nagy energiaigényű ágazatok fogyasztásának, valamint a melegházhatású gázkibocsátás csökkentése. Az angol kezdőbetűk alapján EEFF-re keresztelt program finanszírozási kedvezményeket biztosít a felhasználandó energia csökkentésére szolgáló beruházások számára.