Az energetikai hatékonyság növelése

2009. december 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Európai Bizottság és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közös programot indított, amelynek célja a nagy energiaigényű ágazatok fogyasztásának, valamint a melegházhatású gázkibocsátás csökkentése. Az angol kezdőbetűk alapján EEFF-re keresztelt program finanszírozási kedvezményeket biztosít a felhasználandó energia csökkentésére szolgáló beruházások számára.

A több országra kiterjedő programot nálunk a GDF Suez csoporthoz tartozó Trapec Rt. koordinálja, és több kereskedelmi bankot vontak be. A 2,5 millió eurós határértékkel bíró, az energetikai hatékonyság növelését célzó beruházások érdekében a program egy sor kedvezményt biztosít a pályázók hiteleihez: ingyenes tanácsadás, vissza nem térítendő támogatás a hitel értékének 15 százalékáig (a beruházás megvalósítása után). Íme néhány finanszírozható terület: kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési rendszerek, vízkazánok rehabilitálása, technológiai folyamatok fejlesztése, hőszigetelési munkálatok stb., amelyek révén legalább húszszázalékos energiamegtakarítást lehet elérni. Nem finanszírozhatóak a zöldmezős és megújuló energiát termelő, illetve az alacsony megtérülési rátával bíró beruházások. Bővebb információk a 031 228 8104-es telefonon vagy az eeff@eeff.ro elektronikus postacímen. (fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kedvezőtlen válasz (Választás Romániában) — Incze Ibolya

Válságos esztendők — meddig tarthat még az ingadozás?
Traian Băsescu államfő választási győzelmének bejelentése kedvezőtlenül hatott a hazai részvény- és pénzpiacra. A befektetők a politikai válság folytatódásától tartanak, így hétfőn jelentős mértékben nőtt az értékpapír-eladás, ami az árak esését vonta maga után, és romlott a lej árfolyama is.
2009-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Még tart a visszaesés
A harmadik negyedévben újra bővült az Európai Unió gazdasága a megelőző negyedévhez képest, 2008 első negyedéve óta először. A huszonhetek bruttó hazai terméke (GDP) 0,3 százalékkal növekedett július és szeptember között az előző negyedévhez képest — közölte az Eurostat.