Elítélték Romániát

2009. december 10., csütörtök, Közélet

Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden Romániát amiatt, hogy közel két évtizedbe telt a temesvári felkelés leverése miatti perek lefolytatása; az EJEB szerint a román állam ezzel cserbenhagyta az áldozatokat. A strasbourgi székhelyű bírósághoz négy román állampolgár fordult panasszal, akik megsebesültek, vagy elvesztették hozzátartozójukat, amikor az 1989-es romániai forradalmat kirobbantó temesvári felkelés idején a kommunista rendszer a tömegbe lövetett.

Az EJEB megállapította, hogy az 1990 januárjában megkezdett peres eljárások csak 2008 októberében értek véget, jóllehet a bíróságoknak gyorsan, halogatás nélkül kellett volna kezelniük az ügyeket, hogy elkerüljék annak látszatát, hogy szemet hunynak a bűncselekmények felett, vagy összejátszanak azok elkövetőivel. Az EJEB fejenként ötezer eurós kártérítést ítélt meg a panaszosoknak. Közülük ketten megsebesültek a felkelés leverésére tett kísérlet közben, a harmadiknak a férje sérült meg, a negyediknek pedig a fivérét lőtték le.

Temesváron 1989. december 16-án kezdődtek a tüntetések Ceauşescu diktatúrája ellen. Ceauşescu a hadsereget vetette be a tüntetők ellen; néhány nap alatt 72 ember vesztette életét, s több mint kétszázötvenen megsebesültek. Az EJEB megállapította, hogy a tüntetések leverésével megbízott két tábornok, Victor Atanasie Stănculescu és Mihai Chiţac később az új hatalom oldalára állt, sőt, miniszteri tisztséget töltöttek be. Véleményük szerint éppen ezért a román igazságszolgáltatásnak még szorgalmasabban kellett volna eljárnia, ha másért nem, hogy bizonyítsák, nem állnak a kormány befolyása alatt, ám a perek végeláthatatlanul elhúzódtak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-12-10: Közélet - x:

Ne terheljék a tanintézményeket (Bokor Tibor szenátor újabb interpellációja) — Iochom István

Bokor Tibor RMDSZ-es szenátor december 8-án írásban fordult Emil Boc ügyvezető kormányfőhöz, felhívta a figyelmét arra, hogy a közbeszerzési szerződéseket és a szolgáltatások koncesszionálását szabályozó, 2006/34-es sürgősségi kormányrendeletben előírt, a 2006/1660-os kormányrendelettel elfogadott és a 2009/370-es kormányhatározattal kiegészített rendelkezések értelmében az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe bejegyzett hivatalok és intézmények kötelesek 1500 lej + áfa hozzáférési illetéket kifizetni.
2009-12-10: Közélet - x:

Tanácskoznak az RMDSZ-elnökök

Bukarestbe, az RMDSZ képviselőházi frakciójának gyűléstermébe hívta össze Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ területi elnökeit.