Teremlabdarúgás, I. ligaSzebb tavasz reményében — Tibodi Ferenc

2009. december 14., hétfő, Sport

Első ligás teremlabdarúgó-csapatunk eredményei maguktól beszélnek, így azok nem szorulnak különösebb kommentálásra. A Sepsi FC az őszi tizenhárom mérkőzéséből mindössze hármat tudott megnyerni, s kilenc ponttal a tizedik helyen zárta a pontvadászat első felét az éllovas CIP Déva (36 pont), a második Marosvásárhely (36), a harmadik Chijana (33), valamint Brassó (30), Székelyudvarhely (27), Galac (18), Kolozsvár (10), Piatra Neamţ (10), Piskitelep (10) mögött, Focşani (7), illetve Temesvár (6) előtt.

Összesen tizenhét játékost foglalkoztatott az ősz folyamán a Sepsi FC. Közülük Fogarasi Csaba a folyamatos sérülések és a kevés játéklehetőség miatt elhagyta a csapatot, Kisgyörgy Zsolt annak ellenére, hogy több lehetőséget érdemelt volna, csak egyszer védte a csapat kapuját, s úgy döntött, egyelőre felhagy a futsallal. Sajnos, Ilie Romant betegség és sérülés miatt kevésszer láttuk a pályán, de ennek ellenére még mindig benne van a csapat bővített keretében. Pulugor István és Kiss Róbert az őszi idény során csatlakozott az alakulathoz, előbbi 17 éves ifjúsági játékos, utóbbi pedig tapasztalt nagypályás futballista. A Sepsi FC többé-kevésbé teljesítette őszi célkitűzését, s a küzdelemsorozat első felét nem zárta kieső helyen. A csapat elérte az általa kitűzött célt, azonban a Sepsi FC vezetősége többet várt játékosaitól, hiszen még egy nyert meccsel — Focşani, Galac vagy éppen Kolozsvár ellen — akár hetedik is lehetett volna a csapat. Mindez talán azzal magyarázható, hogy kevés gólt tudtunk lőni, s az őszi idény teljes egésze alatt akadozott a támadás, és gond volt a befejezéssel. Egy szó, mint száz, a csapatból hiányzik egy gólerős játékos. Védelemben is sokat hibáztunk, mind a kapusok, mind a játékosok. Voltak mérkőzések, amikor az egymás után kapott gólok miatt letört a csapat, akkor ,,fejetlenség uralkodott" a pályán, és további gólokat kaptunk. Talán jobb odafigyeléssel, jobb taktikai (a szezon elején voltak meccsek, amelyeken teljesen elképzelés nélkül futballoztunk) és erőnléti (az élvonalbeli csapatok jobb fizikai állapotban voltak, mint mi, és egyszerűen leszaladtak) felkészüléssel jobb helyezés is elérhető lett volna. A kolozsvári megsemmisítő vereség után (6—1) a Sepsi FC edzője személyi és családi okokra hivatkozva lemondott, s az ősz utolsó két meccsét tréner nélkül csinálta végig a csapat. Együttesünk egy másik komoly hiányossága a kevés gól, a védelmi hibák mellett az edző volt. Mindenki remélte, hogy Polgár László erős csapattá tudja összekovácsolni az elmúlt szezon végén komoly vérveszteséget (Klein, Szőcs és Mánya távozása miatt) szenvedő zöld-fehér mezes alakulatunkat, sajnos, ez nem sikerült. Irányítása alatt a Sepsi FC tizenegy meccsből csak kettőt tudott megnyerni, az pedig nem sok… Az ősz folyamán csapatunk összesen 38 gólt lőtt (ehhez még hozzáadódik három öngól is), ami mérkőzésenkénti 2,9 találatot jelent. Azonban volt három olyan összecsapásunk — a Brassó, a Marosvásárhely és a Focşani ellen —, amelyen egyszer sem találtunk be az ellenfél kapujába. Gólszerzőink: 1. Bende Lajos 7 gól, 2. Máté József 6, 3. Bokor János, Cornel Ţicalo, Giani-Liviu Negoiţă 4—4, 6. Liviu Mircea Şerban, Fogarasi Csaba 3—3, 8. Bujdosó Lóránt 2, 9. Pulugor István, Boga Csaba, Zsigmond Tibor, Bocz József, Ilie Roman 1—1. A Sepsi FC a hazai mérkőzéseken csak hat pontot gyűjtött össze, és csak a jobb hazai gólaránynak köszönhető, hogy nem utolsó a hazai összecsapások rangsorában:

1. Brassó 6 0 1 51—13 18

2. Concordia Chiajna 6 0 0 37—9 18

3. Marosvásárhely 6 0 0 34—6 18

4. CIP Déva 6 0 0 42—15 18

5. Székelyudvarhely 5 0 1 24—14 15

6. Kolozsvár 3 0 4 27—23 9

7. Galaci United 3 0 3 23—29 9

8. Piskitelep 2 1 3 21—24 7

9. Piatra Neamţ 2 1 4 21—28 7

10. Focşani 2 0 5 20—35 6

11. Sepsi FC 2 0 5 17—35 6

12. Temesvár 2 0 5 22—50 6

A kiszállásokon nem nagyon remekeltek a szentgyörgyi fiúk, s egyetlen ,,idegenbeli győzelmüket" is hazai pályán érték el, mivel a Temesvári Poli teremgondokkal küszködött, így itt került sor a két csapat közötti párharc visszavágójára. Az idegenbeli mérkőzéseken:

1. CIP Déva 6 0 1 43—14 18

2. Marosvásárhely 6 0 1 41—21 18

3. Concordia Chiajna 5 0 2 27—16 15

4. Brassó 4 0 2 33—21 12

5. Székelyudvarhely 4 0 3 21—16 12

6. Galaci United 3 0 4 22—29 9

7. Sepsi FC 1 0 5 21—30 3

8. Piatra Neamţ 1 0 5 19—31 3

9. Piskitelep 1 0 6 9—35 3

10. Kolozsvár 0 1 5 21—38 1

11. Focşani 0 1 5 15—45 1

12. Temesvár 0 0 6 9—43 0

A csapat vezetőségének elmondása szerint a téli szünetben azon lesznek, hogy megerősítsék a gárdát, és bevallásuk szerint mindent meg fognak tenni ennek érdekében. Az együttesnek elsősorban edzőre van szüksége, olyasvalakire, aki korábban is edzett futsalcsapatokat, és van tapasztalata. A Sepsi FC-től származó információk szerint a trénerkeresésnek eredménye is van, mivel megtalálták a célszemélyt, és a felek között egyfajta megegyezés is született már. Jelen esetben egy külföldi edzőről van szó, aki dolgozott már Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Magyarországon, sőt, Romániában is. Játékos téren is kellene erősítenie a csapatnak, de sajnos, a tabella hatodik helyétől lefelé nincs olyan teremlabdarúgó-együttes, amelytől futballistákat lehetne elcsalogatni. A miértre egyszerű a válasz: az élvonalat leszámítva az együttesek majdhogynem egy erőviszonyt képviselnek, a játékosok pedig nagyjából egyformák. A jobb csapatoktól viszont nem lehet leszerződtetni senkit, mivel őket nem engedik el, és mi nem tudjuk őket megfizetni. Ilyen körülmények között a csapat vezetői külföld felé kacsingatnak, de elmondásuk szerint az U21-es román válogatottban játszó hazai futsalosok is szóba jöttek, igaz, csak kölcsönszerződéssel. Úgy néz ki, a háromszéki fiatalok számára idegennek tűnik a teremlabdarúgás, a csapat edzésein sok fiatal megfordult, de egyik sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeinket. Ahhoz, hogy a tavaszi idényben és a rájátszásban (persze, ha bejutunk) tisztességesen helyt álljon a Sepsi FC, tapasztalt játékosokra van szükségünk, de a közeljövőt nem lehet elképzelni vérfrissítés, fiatal focisták nélkül. A szentgyörgyi gárda a pontvadászat első tizenhárom mérkőzését valamivel több, mint egymilliárd régi lejből tudta le, de új edzővel, új játékosokkal havonta öt-hatezer eurós költségvetés-kiegészítésre volna szüksége, ez pedig tizenkétezer eurós havi büdzsét jelentene. Hogy honnan lesz meg ez a pénz, még nem lehet tudni, de a csapat berkeiből származó hírek szerint a vezetőség már dolgozik, tárgyalnak az esetleges támogatókkal, és nagyon bizakodóak. Első lépésben talán a legfontosabb teendő egy új edző leszerződése, hiszen egy csapat tréner nélkül olyan, mint egy hadsereg tábornok nélkül. Megy-megy a sereg, de hogyan? A bajnokság jövő év január 31-én rajtol újra. Addig bő hat hét van még, így van, amivel foglalkozni a Sepsi FC irányítóinak, és mi, akik kedveljük ezt a sportot, reménykedünk abban, hogy jobb lesz az új esztendőben, többször látjuk majd győzni csapatunkat, és büszkék lehetünk majd zöld-fehér mezes teremlabdarúgóinkra. Egy szebb tavasz reményében: hajrá, fiúk és hajrá, Sepsi FC!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-12-14: Sport - x:

Középdöntő (Kézilabda-vb)

A németek és az osztrákok megtorpantak, nem úgy a dánok, akik nagyon igyekeztek megtalálni régi önmagukat — ez volna röviden az I. csoport első fordulójának krónikája. A II. csoportban Dél-Korea rukkolt elő az első meglepetéssel, legyőzte a rettegett norvégokat.
2009-12-14: Sport - x:

Hol tartunk ma? (Iskolai sport) — Áros Károly

Az Európai Unió nem titkolt célja a diák- és a szabadidősport fokozottabb állami finanszírozása, szemben a teljesítmény-, vagyis a professzionális sporttal, melyet az üzleti világ gondjaira bíz. Ez azt jelenti, hogy át kell gondolni sportstratégiánkat, és nem csak országos, de városi szinten is. Az unió célkitűzése máris visszhangra talált a XIII. Olimpiai Kongresszuson, ahol egyik igen fontos megállapításként fogalmazódott meg: a rendszeres sportolás elengedhetetlenül szükséges a jövő nemzedéke számára.